IT

Her blir nerveceller skrevet ut med et vanlig blekkskriverhode

Forskere vil skrive ut cellevev for å kurere øyesykdommer.

 – Dette er en lovende teknologi, mener Tor Paaske Utheim ved Avdeling for medisinsk biokjemi, Oslo universitetssykehus.
– Dette er en lovende teknologi, mener Tor Paaske Utheim ved Avdeling for medisinsk biokjemi, Oslo universitetssykehus. Bilde: IOP Publishing
15. jan. 2014 - 15:05

Ved å bruke et standard skriverhode har forskere ved universitetet i Cambridge i Storbritannina klart å rekonstruere cellevev med to typer celler fra netthinnen hos rotter. Det skal ha skjedd uten at skade på cellene ble registert.

Det er første gang man "skriver ut" netthinneceller fra et voksent dyr, selv om forsøk med å lage cellevev med printer er blitt gjort før. Studien er nylig publisert i tidsskriftet Biofabrication.  

Les også: Slik utføres en grå stær-operasjon

1000 celler i sekundet

Forskerteamet, ledet av Professor Keith Martin ved Cambridge University i Storbritannia, har brukt et skriverhode som sender ut 1000 celler i sekundet gjennom små porer for å bygge opp to av netthinnens celler. Cellene blir skutt ut med en hastighet på ca. 50 kilometer i timen.

Til forskergruppens store overraskelse viste det seg at cellene ikke bare overlevde den tøffe behandlingen, men også kunne utvikle seg videre. Slike resultater er tidligere ikke blitt vist fra netthinneceller for voksne dyr.

Nå håper forskerne å utvikle teknikken videre, slik at den kan brukes til å bygge nytt vev som kan gro utenfor kroppen og så transplanteres til pasienter med ulike typer skader og sykdommer på øyet, forteller professor Keith Martin, til nettstedet MIT Technology Review.

Les også: Har snudd aldringen i cellevev

Forskerteamet, ledet av Professor Keith Martin ved Cambridge University i Storbritannia, har brukt et skriverhode som sender ut 1000 celler i sekundet gjennom små porer for å bygge opp to av netthinnens celler. Cellene blir skutt ut med en hastighet på ca.50 kilometer i timen.
Forskerteamet, ledet av Professor Keith Martin ved Cambridge University i Storbritannia, har brukt et skriverhode som sender ut 1000 celler i sekundet gjennom små porer for å bygge opp to av netthinnens celler. Cellene blir skutt ut med en hastighet på ca.50 kilometer i timen.

Lovende

Øyelege og fungerende gruppeleder Tor Paaske Utheim ved Avdeling for medisinsk biokjemi, Oslo universitetssykehus, har doktorgrad innen øyestamceller, og er begeistret for metoden.

– Dette er en lovende teknologi. Forskerne har vist at det er mulig å printe ut to celletyper og ønsker nå å videreutvikle teknologien til å inkludere andre celletyper i netthinnen.

Ifølge Utheim er det behov for mer forskning før teknologien kan brukes i øyeoperasjoner.

– Selv om forskere skulle lykkes med å rekonstruere hele netthinnen, gjenstår funksjonelle tester av cellene før klinisk anvendelse. For å muliggjøre synsinntrykk må den printede netthinnen, etter å ha blitt operert inn i øyet, være i stand til å omdanne lys til elektriske signaler som så videresendes til hjernen via synsnerven.

Les også: Norsk forskning kan avsløre tarmkreft og forutsi sykdomsforløp

Kan brukes til annet vev

Tidligere har det vært sådd tvil om de sårbare nervecellene i øyet vil tåle å bli kjørt gjennom et skriverhode. Keith Martin kan fortelle at nerveceller er temmelig sårbare, men at de ble overrasket over hvor godt de overlevde prosessen, forteller han til nettstedet.

Utheim mener at denne teknologien også kan benyttes for andre deler av kroppen i fremtiden.

– Dersom man skulle lykkes med en så komplisert struktur som netthinnen, er det lett å se øvrige anvendelsesområder innen medisin.

Riktig retning

Nå skal flere tester gjennomføres, for å se om cellene oppfører seg slik de skal. Nå vil forskerne se om de også kan skrive ut andre celletyper, skriver nettstedet.

Utheim mener det er for tidlig å si at behandling av netthinnesykdom om at ny behandling er like rundt hjørnet.

– Dessverre er det alt for tidlig å gå ut med slike beskjeder, men det vi har sett fra fremragende forskere nå i Storbritannia er et viktig skritt i riktig retning.

Bidene i saken er gjort tilgjengelige under en Creative Commons-lisens. Bildene har blitt beskjært av Teknisk Ukeblad.

Les også:

Norsk forskning kan avsløre tarmkreft og forutsi sykdomsforløp

Slik kan smartbriller brukes under en operasjon  

Bli med inn i fremtidens operasjonsstue

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.