NETTARKIV

Helsebrikke kan skippe labanalyser

MEDISINSK TEKNOLOGI: Om noen år kan en brikke på størrelse med et kredittkort utføre avanserte helseanalyser som i dag må gjøres i et laboratorium.

HELSEBRIKKE: - Fordelene til helsebrikken vil være mange, den vil blant annet gi en rask analyse og gjøre en del av dagens laboratoriearbeid overføldig, sier sjefsforsker ved SINTEF Liv Furuberg, og kollega og seniorforsker Michal Mielnik. Sistnevnte holder også en biosensor i høyrehånden som er så liten at den ikke kan synes på bildet.
HELSEBRIKKE: - Fordelene til helsebrikken vil være mange, den vil blant annet gi en rask analyse og gjøre en del av dagens laboratoriearbeid overføldig, sier sjefsforsker ved SINTEF Liv Furuberg, og kollega og seniorforsker Michal Mielnik. Sistnevnte holder også en biosensor i høyrehånden som er så liten at den ikke kan synes på bildet. Bilde: Truls Tunmo
Truls Tunmo
25. jan. 2010 - 13:06
Vis mer

Det EU-finansierte forskningsprosjektet MicroAktive har pågått i tre år, og er ledet av sjefsforsker Liv Furuberg ved SINTEF. Det genuine med helsebrikken er at den kan undersøke pasienten for flere sykdommer samtidig ved at det blir gjort molekylær analyse i brikken.

Gjør flere analyser

– Brikken kan påvise sykdommer som skyldes både bakterier og virus, og den kan påvise enkelte krefttyper, sier sjefsforsker Liv Furuberg ved Mikro- og nanoteknologilaboratoriet (MiNaLab) ved SINTEF i Oslo.

Sykdommene lar seg påvise ved å lete etter såkalte biomarkører i for eksempel blod eller spytt. Foreløpig er helsebrikken konstruert for å kunne gjøre åtte ulike sykdomsanalyser samtidig.

–Teknologiene som inngår i Lab-on-a-chip er mikrofluidikk, sensorteknologi og instrumentering, i tilegg til nye biologiske og kjemiske metoder, sier seniorforsker ved MiNaLab, Michal Mielnik.

Mange fordeler

– Fordelene med helsebrikken vil være mange. Den vil gi en rask analyse på stedet der pasienten er, man trenger små volumer fra for eksempel blod og dermed små mengder kostbare reagenser, og en masseproduksjon av brikken gir minimal brukskostnad. Dessuten gir brikken en unik prosesskontroll, sier Furuberg, som antyder ca fem kroner per brikke.

I dag må de samme analysene som kan gjøres i brikken ofte gjøres i spesiallaboratorier. Dette er både mer tidkrevende og ikke minst mye dyrere. På et par minutter vil brikken kunne utføre analyser som i dag kan ta en ukes tid.

Mikrokanaler

– Helsebrikken kan i fremtiden innholde sensorer og elektronikk, men den første brikken inneholder kun et nettverk av mikrokanaler og blandingsstoffer for væsker. Et av hovedelementene i den unike teknologien er bruk av kapillære krefter. Teknologien kalles Lab-on-a-chip, forklarer Mielnik.

Legene kan se frem til å ta i bruk helsebrikken i stedet for å bruke dagens analysemetoder på flere sykdommer. Men både Furuberg og Mielnik mener det vil ta tid å overbevise legene om brikkens egenskaper.

– Vi regner med at det kan bli en utfordring å få leger til å ta dette i bruk, å få dem til å stole på at teknologien virker slik den skal. Mange leger er konservative, sier de to SINTEF-forskerne.

Firmaet NorChip vil være den kommiersielle hovedpartneren for videre utvikling og salg av helsebrikken. Det norske selskapet fikk i 1998 ideen om å miniatyrisere og automatisere deres unike analyseprosedyrer og laboratorierutiner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.