T2

HD-landet Norge

Norge er hekta på HDTV. Her Philips' Aurea-TV.
Norge er hekta på HDTV. Her Philips' Aurea-TV. Bilde: Dag Yngve Dahle
15. feb. 2009 - 08:34

Til nå er det solgt over 1,9 millioner flatskjermer som er HD-Ready eller bedre.

Det er nesten én per husstand, men fordi mange har både to eller tre er det nok et stykke frem før alle har en HD-klar skjerm.

Likevel er dette svært høye tall sammenliknet med andre land.

– Vi er tidlig ute på mange måter. Norge var så vidt jeg vet det første landet som sluttet å selge rør-TV-er også, sier Informasjonssjef i Elektronikkbransjen, Erik Andersen.



PÅ HD-TRONEN:
Informasjonsdirektør i Canal Digital, Jørgen Thaule, tror de når en kvart million HD-mottakere før påske.
PÅ HD-TRONEN: Informasjonsdirektør i Canal Digital, Jørgen Thaule, tror de når en kvart million HD-mottakere før påske.

Bokselandet

Det er ikke nok å ha en HD-klar skjerm for å kunne nyte de sylskarpe bildene, men kabel og satellittleverandørene har vært flinke til å pumpe ut bokser.

Canal Digital, som har omkring en million kunder, rundet nettopp 200 000 HD-mottakere. Selskapet formidler 11 HD-kanaler på kabel og 12 på parabol og stadig nye kommer til.

Siste skudd på HD-stammen er Animal Planet i HD. Filmselskapene begynner for alvor å få øynene opp for HD-TV. Canal Pluss lanserer nå en ny HD-film hver dag.

– Med denne farten vil det ikke ta lang tid før vi når 250 000 HD-mottakere, sier informasjonsdirektør Jørgen Thaule i Canal Digital.



Filmleie lokker

Verken Get eller Viasat vil oppgi tall, men det er grunn til å tro at de til sammen har levert ut godt over 100 000 HD-klare bokser.

Det betyr at mellom 600 000 og 700 000 nordmenn har tilgang til HD-TV, og det burde ikke ta lang tid for å nå millionen.

— Det er ikke bare HD som gjør at folk skaffer seg de nye HD-dekoderne. Den nye filmutleietjenesten er en minst like stor driver. Om ikke lenge kommer vi også til å leie ut HD-filmer herfra, sier informasjonsdirektør i Get, Øyvind Husby.

Les mer om filmleie: Norges største videobutikk

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Tidlig ute

Norge var også tidlig ute og valgte MPEG4 som kompresjonsstandard i bakkenettet.

Det gjør det mulig å se HD-TV på alle de snart 500 000 bakkenettet-mottakerne, men siden det ikke er noen HD-programmer i bakkenettet ennå er det for tidlig å regne med bakkenettet før NRK forhåpentligvis begynner prøvesendinger neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.