KRAFT

Håper på grønne sertifikater neste høst

Hud vindpark i Tannum kommune, Sverige. Rabbalshede kraft.
Hud vindpark i Tannum kommune, Sverige. Rabbalshede kraft. Bilde: Jannicke Nilsen
27. juni 2008 - 11:45

Mens Norge og Sverige starter forhandlinger om grønne sertifikater, vil regjeringen komme med alternative støtteordninger i statsbudsjettet til høsten.

Fredag ble olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) og den svenske næringsministeren Maud Olofsson enige om å jobbe for å få plass et felles elsertifikatmarked, eller såkalte grønne sertifikater.

Milepæl

– Dette er en viktig milepæl i arbeidet for å få grønne sertifikater på plass. Vi har blitt enige med svenskene om å nedsette et arbeidsutvalg, og har en felles ambisjon om å komme i mål, sier Riis-Johansen til NTB.

Han understreker at det er mye arbeid som gjenstår før et grønt sertifikatmarked vil være operativt.

EU bremser

For olje- og energiministeren tør ikke si noe om når markedet vil være på plass. Forutsatt at EU-direktivet om fornybar energi blir vedtatt innen 1. april 2009 er regjeringens ambisjon at de sentrale prinsippene for hvordan markedet skal utformes være på plass senest 1. oktober 2009.

– Mitt klare mål er at fra oktober 2009 og videre fram skal det gå så kort tid som overhodet mulig. Det er også en intensjon som Maud Olofsson deler, sier Riis-Johansen.

Han har full forståelse for at Sverige trenger tid på å få full oversikt over hva EUs fornybardirektiv vil innebære for Sverige.

Midlertidig støtteordning

Leder for Stortingets energi- og miljøkomité, Gunnar Kvassheim (V) er glad for at et grønt sertifikatsystem kan komme på plass, men beklager at en fortsatt må vente lenge. Samtidig er han skuffet over at regjeringen ikke la fram et midlertidig støtteopplegg til fornybar energi i revidert budsjett i mai, og mener det harmonerer dårlig med løftet i klimaforliket om at det skal legges fram et slagkraftig alternativ

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Det er ekstremt viktig at et midlertidig opplegg med støtte til fornybar energi kommer på plass raskt, sier Kvassheim til NTB.

Olje- og energiministeren sier at regjeringen i statsbudsjettet til høsten vil komme med alternative støtteordninger basert på investeringsstøtte.

– Vi vil komme med alternative støtteordninger slik at det å satse på fornybar energi i påvente av grønne sertifikater, skal være tilnærmelsesvis like interessant, sier Terje Riis-Johansen.

Siden 2003

Svenskene har hatt et marked for grønne sertifikater siden 2003 som gir forutsigbare rammevilkår for investeringer i fornybar energi, og fungerer også som et sentralt virkemiddel i energi- og klimapolitikken i Sverige. Hensikten med sertifikatene er å gjøre ny produksjon av vind-, bio-, bølge- og vannkraft lønnsom ved at alle energikjøpere forpliktes til å kjøpe en viss mengde grønne sertifikater som produsentene av den fornybare kraften besitter.

Norge tok i 2004 initiativ til å drøfte et felles sertifikatmarked med Sverige, men drøftingene ble brutt våren 2006.

Miljøstiftelsen Zero er glad det endelig kommer politiske signaler om de lenge varslede forhandlingene med Sverige.

Fornøyd

- ZERO er veldig fornøyd med at denne felles erklæringen nå endelig kom på plass. Vi er glade for at Terje Riis Johansen viderefører arbeidet Haga startet for å få igang igjen prosessen for et felles system sammen med Sverige. Denne prosessen har desverre tatt lenger tid enn vi ønsket, men vi har forståelse for at det foreslåtte EU-direktivet har gjort det vanskelig for Sverige å åpne for et felles system før nærmere avklaringer av rammebetingelsene som det nye EU-direktivet vil sette, sier Marius Gjerset.

Årsaken til at det har tatt tid å komme i gang med samtalene, er Sverige jobber med å avklare sine forpliktelser i forholdt til EUs fornybardirektiv. Direktivet gir blant annet alle medlemsland bindende mål om produksjon av ny fornybar energi.

Påvirke prosessen

- Desverre gir det foreslåtte EU-direktivet noen usikkerheter og utfordringer for et felles norsk-svensk sertifikatsystem. Vi er derfor også fornøyd med at ministrene setter fokus på å påvirke EU-direktivet til å legge forholdene god til rette for et felles grønt sertifikatsystem, avslutter Gjerset i ZERO.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.