KARRIERE

Halve forskerstaben uten fast stilling

Universitetene trenger forskere, men vegrer seg for å gi dem fast stilling. Svært mange jobber på eksternt finansierte prosjekter.
Universitetene trenger forskere, men vegrer seg for å gi dem fast stilling. Svært mange jobber på eksternt finansierte prosjekter. Bilde: colourbox.com
Mona StrandeMona StrandeJournalist
26. feb. 2010 - 08:44

En av tre ved universiteter og høyskoler er midlertidig ansatt.

10.000 midlertidig

Av 30.000 ansatte ved norske universiteter og høyskoler er 10.000 på midlertidige kontrakter. Drøyt halvparten av disse er stipendiater eller post-doc-stillinger.

Ved medisinsk institutt ved NTNU er hele 40 prosent av de vitenskapelig ansatte på midlertidige kontrakter, skriver Dagens Næringsliv.

– På mitt institutt er vi 13 midlertidig ansatte forskere, og 16 personer i faste vitenskapelige stillinger, sier forsker Ingvil Haug ved institutt for bioteknologi, NTNU, til avisen. Hun har selv vært ansatt på eksternt finansierte prosjekter de siste fem årene, og forteller om en kollega som gikk i 24 år på ulike kontrakter før han fikk en professor 2-stilling.

15 kontrakter på 13 år

Ved UiO er snittet godt over 25 prosent midlertidige ansatte blant fagfolkene, selv når man ser bort fra rekrutteringsstillingene.

– Akademia er en desidert versting. Dette er verre enn i hotell- og restaurantbransjen, sier hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved UiO, Kristian Mollestad, til DN.

En forsker ved UiO har hatt 15 ulike midlertidige kontrakter som forsker og førsteamanuensis på 13 år. Nå har han tatt kontakt med Forskerforbundet for å få hjelp til å få fast ansettelse. Mollestad sier til Dagens Næringsliv at de behandler 30-40 lignende saker i året.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.