OLJE OG GASS

Halliburton kjøper Baker Hughes

For 235 milliarder kroner.

Halliburton kjøper konkurrenten Baker Hughes for 34,6 milliarder dollar.
Halliburton kjøper konkurrenten Baker Hughes for 34,6 milliarder dollar. Bilde: TT/NTB scanpix
17. nov. 2014 - 13:46

Oljeserviceselskapet Halliburton kjøper konkurrenten Baker Hughes for 34,6 milliarder dollar – rundt 235 milliarder kroner.

Det opplyser Halliburton i en uttalelse. Oppkjøpet innebærer at Baker Hughes verdsettes for 78,62 dollar per aksje.

Representert i Norge

De to amerikanske selskapene er blant verdens største innen oljeservice. Baker Hughes' har hatt en markedsverdi på over 150 milliarder kroner, mens Halliburton er blitt verdsatt til godt over det doble. Begge selskapene er tungt inne i norsk oljeindustri.

Oppkjøpet vil trolig styrke det sammenslåtte selskapet i konkurransen med verdens største oljeserviceselskap, Schlumberger.

Selskapene sier sammenslåingen er ventet å gi årlige innsparinger på nesten 14 milliarder kroner. Markedet reagerte med å sende Halliburton-aksjen ned 3,6 prosent før handelen på New York-børsen startet, skriver E24. Baker Hughes steg 15,6 prosent etter at avtalen ble kjent.

Halliburtons toppsjef og styreformann Dave Lesar fortsetter i stillingen etter fusjonen.

Anstrengt før helgen

Halliburton kom med et tilbud om å kjøpe Baker Hughes i oktober. Før helgen truet de med å skifte ut hele Baker Hughes' styre på generalforsamlingen i april, et utspill som ikke ble godt mottatt hos oppkjøpskandidaten.

– Baker Hughes anser dette varselet for å være et forsøk på å legge press på styret for å akseptere en transaksjon på Halliburtons premisser. Ci er skuffet over at Halliburton ønsker å skifte ut hele styret i baker Hughes i stedet for å fortsette de private samtalene mellom partene, sa Baker Hughes-sjef Martin Craighead i en uttalelse fredag.

Det er ventet at Halliburtons styre blir utvidet til 15 personer etter fusjonen. Oppkjøpet innebærer også at Craigheads dager som øverste sjef er talte; Halliburtons Dave Lesar fortsetter i toppjobben etter fusjonen.

Les også:

Ny teknologi kan få ned de skyhøye brønnkostnadene. Men industrien tar dem ikke i bruk

Slik kan de FÅ penger for å overta et helt oljeselskap

Statoil har boret 12 Barents-brønner. Kun én har gitt kommersielt funn  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.