KRAFT

Hagas første miljøtest

Jannicke Nilsen
26. sep. 2007 - 09:25

Åslaug Haga starter sin nye statsrådsperiode med å få en klage på en av sakene som har provosert miljøbevegelsen mest:

De enormt forurensende, mobile gasskraftverkene som skal sikre forsyningen ved en eventuell strømkrise.

Full gjennomgang

Samtidig signaliserer Haga at hun vil se på bruk av de mobile gasskraftverkene på nytt.

– Jeg vil ha en full gjennomgang for å slippe å bruke de forurensende mobile gasskraftverkene, uttaler Haga til Dagsavisen i dag.

Naturvernforbundet klager på gasskraftverket på Aukra. Her har Norges- vassdrags og energidirektorat (NVE) gitt Statnett konsesjon til å sette opp et mobilt gasskraftverk.

Begge innklaget

Fra før har de klaget på Statnetts konsesjon for å drift av et tilsvarende gasskraftverk på Tjeldbergodden. Dermed må Haga etter hvert ta stilling til begge de mobile gasskraftverkene.

– Vi klager nå denne saken inn til Olje- og energidepartementet for å gi nybakt olje- og energiminister Åslaug Haga en mulighet til å vise at hun mener alvor i klimapolitikken, sier leder Lars Haltbrekken til TU.no.

Gasskraftverket på Aukra vil spy ut inntil 367.000 tonn CO 2 i året ved full drift, men er bare med å brukes i situasjoner med ekstrem kraftmangel.

– Dette tilsvarer de årlige utslippene fra 150.000 personbiler. I en situasjon der vi må redusere klimagassutslippene, blir det feil å legge opp til slike økninger, sier Haltbrekken.

Prøvestein

– Tror du at dere har en reell mulighet for å få stanset bruk av gasskraftverkene?

– Ja, det tror vi. Hun har sagt hun vil se på kraftsituasjonen i Midt-Norge på nytt. Odd Roger Enoksen viste aldri vilje til å utrede miljømessig bedre løsninger på forsyningssituasjonen i Midt-Norge. Hagas behandling av klagen vil bli en prøvestein på om hennes uttalelser om en klimasatsing er mer enn tomme ord, sier forbundslederen.

Naturvernforbundet leverte i går en rapport til olje- og energiministeren om kraftsituasjonen i Midt-Norge.

Forbundet viser til at vannmagasinene er smekkfulle, og at det ikke vil være behov for å bruke de mobile kraftverkene til vinteren. I verste fall vil det bli et behov neste vinter, dersom neste år blir et såkalt tørrår, med tørr sommer og høst.

Ikke selvforsynt

Naturvernforbundet går inn for å satse på energisparing, frigjøring av energi og noe bygging av kraft i regionen, for å gi mer kraft på permanent basis. I tillegg til å rasjonere de eksisterende vannkraftmagasinene i regionen slik at man sørger for å ha fulle magasin.

– De sier det er en mangel på 9 TWh i regionen. Det er misvisende, for det er ikke slik at en region må være selvforsynende med kraft. Midt-Norge bør få overført vann fra andre deler av landet, det vil gi bedre kontroll til vinteren, sier Haltbrekken.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Feil bruk av penger

Naturvernforbundet mener de pengene som brukes på de mobile gasskraftverkene kunne bidratt til å løse kraftsituasjonen i Midt-Norge.

– Deler du de to milliardene som gasskraftverkene vil koste på befolkningen i Midt-Norge, får du 7000 kroner til hver husstand. Det kunne blitt mye alternativ, miljøvennlig energi ut av dette, sier Haltbrekken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.