OLJE OG GASS

Gummi fra Mjøndalen sikret Macondo-brønnen

BELEGGES: Et av områdene Trelleborg arbeider med er beskyttelse og isolasjon av prosessrør.
BELEGGES: Et av områdene Trelleborg arbeider med er beskyttelse og isolasjon av prosessrør. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
5. okt. 2010 - 07:17

KROKSTADELVA: Gummi fra Trelleborg i Nedre Eiker, mellom Drammen og Kongsberg, ble brukt under arbeidet med Macondo-brønnen i Den mexicanske golfen. Gummien ble brukt til å sikre innfestningen av oppdriftselementer på stigerøret.

Plast og gummi

Stigerøret som ble brukt til å få oljen opp til overflaten er belagt med et lag av plastmateriale.

Når oppdriftselementer skal klemmes fast til stigerøret, brukes en spesiell gummi mellom oppdriftelementet og stigerøret for å sikre god friksjon samt kompensere for at stigerøret med plastkappe kan komme til å krympe over tid pga. trykkpåkjenninger.

– Det hindrer at oppdriftselementene løsner fra stigerøret og forflytter seg opp til overflaten, forteller produktutviklingssjef Jan Dyre-Hansen.



Mange bruksområder

Gummi er et viktig materiale for offshoreindustrien, en bransje der forskjellige stålkvaliteter dominerer.

Gummi brukes til tetninger, fleksible rør, isolasjon, korrosjons- og brannbeskyttelse, til å beskytte konstruksjoner i bølgesonen, men først og fremst brukes gummi til å absorbere og fordele mekaniske krefter for å redusere påkjenninger i konstruksjonene.

Allerede under byggingen av de store betongplattformene, Condeep, ble gummi brukt for å absorbere kreftene i forbindelsen mellom skaftene og dekket.

– Det store gjennombruddet kom med strekkstagsplattformene, med fleksible gummidempere som tok opp kreftene i hver ende av strekkstagene. Teknologien her har vi videreført og bruker i forbindelse med fundamentering av vindmøller offshore, forteller Jan Dyre-Hansen.



Brann- og korrosjonsbeskyttelse

Trelleborg i Mjøndalen leverer også en rekke andre produkter til offshoreindustrien, blant annet korrosjonsbeskyttes rør, guider, og prosessutstyr med gummi.

Andre punkter på en offshorekonstruksjon hvor eikværingene leverer produkter verden over er i innfestingsguidene for stigerør, både faste og fleksible.

De har også utviklet spesielle tetninger som skal stå på havbunnen, for å forhindre at lekkasjegass fra havbunnen skal kunne komme opp til selve plattformen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det største produktområdet er likevel brannbeskyttelse av konstruksjoner på oljeinstallasjoner. Stigerør, ventiler, rømningsveier osv. beskyttes for å kjøpe tid i de mest ekstreme brannsenarier.

– Gummi er særlig godt egnet for å beskytte bærende konstruksjoner i forbindelse med jetbranner, sier Jan Dyre-Hansen til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.