ARBEIDSLIV

Gullkantet naturtalent

Leif Haaland
28. mai 2004 - 14:10

GUNN OLAND HAR sans for logikk og struktur, men regner seg ikke som noen typisk ingeniør. Heller en allmennpraktiker som trives i omstillinger med utfordringer hun kan gyve løs på.

Hun kunne godt tenkt seg gullsmedyrket for å kombinere nøyaktighet med fingerferdighet. Hun har også prøvd seg på å slå nuppereller og strikke votter med kompliserte mønstre. Men siden interessen for matematikk var stor, endte Gunn Olandpå NTH.

Linjevalget elektro var litt tilfeldig, og hun vaklet i troen. For sommerjobber i Vassdragsvesenet med hydrologiske målinger på Svartisen, vekket også interessen for vassbygging.

Hun blir egentlig fenget av det meste. Også økonomi. Men ikke de kjedelige, teoretiske, økonomiske doseringene på NTH - og heller ikke fysikk. Da heller kompliserte ligninger.

Nå er hun administrerende direktør for E-CO Tech. Dette tverrfaglige, rådgivende ingeniørfirmaet har fokus på energi og tilknyttede teknologier. Selskapet har rundt 60 ansatte og tilbyr tjenester til energibransjen, myndighetene og bygg- og anleggsnæringen.

LENGSEL ETTER NATUR og interesse for utnyttelse av energiressurser lot seg lett forene i elektrostudiet. Gunn Oland mente det var bedre å forsøke å påvirke energiutnyttelsen enn bare å kritisere forholdene.

Etter at diplomoppgaven var ferdig, tok interessen for marked og økonomi overhånd. Men BI på kveldsbasis ble ikke realisert før etter noen års arbeidserfaring. Det var en fordel. Da ble det lettere å relatere faget til praktiske, kjente forhold.

Selv om hun er en aldri så stø arbeidskraft, har hun hatt en rekke arbeidsgivere. I ti år var det Siemens - i Norge og Tyskland. Men da energiloven kom i 1991, ble trangen til å jobbe innenfor energiområdet for sterk. Hun ledet energiomsetningsselskapet Sensa AS/Oslo energi i flere år.

Da muligheten plutselig åpnet seg for å arbeide i Verdensbanken, tok hun også den utfordringen. Det ble to år med internasjonal erfaring fra Washington DC. Der arbeidet hun med Øst-Europa og Sentral-Asia. Blant annet med elektrisitetsreformen i Russland. Den tekniske kompetansen der er høy nok, men fokus mot kundene er dårlig og engrosmarkedet for omsetning av elektrisk kraft svakt.

Dessuten fikk hun tankevekkende erfaringer med de enkleste ting fra Georgia. De slet med strømtyveri. Målesystemer var ikke etablert. Under halvparten av inntektene kom inn. Kjennskap og vennskap mot toppsjiktet var viktige pådrivere for å få noe utført - og for å unngå at strømmen rett og slett ble koblet ut. Da var det ikke lett å predike avanserte reformer.

Så der lærte den norske sivilingeniøren fort at korrupsjon er den aller største hindringen i kampen mot fattigdom. Samtidig fikk hun bekreftet at norske arbeidsforhold er meget godt utviklet sammenlignet med forhold i andre industrialiserte land.

Å lede Verdensbanken ville hun imidlertid ikke tatt på seg, til det er hun altfor resultatorientert og utålmodig. Hun har respekt for bankens arbeid; men tidsperspektivene er ikke lette å leve med: - Der går det vinter og vår før du ser resultater av fornuftige beslutninger.

GRUPPEARBEID MED PLANER og ideer gir ofte gode resultater, så Gunn Oland liker best å arbeide med mennesker. Effektivitet henger høyt på prioriteringslista. Hun kunne riktignok tenke seg å gå fra et styremøte for å hente barn i barnehagen om nødvendig. Ikke fra et hvilket som helst møte. Men et langdrygt, ustrukturert møte ville hun frydet seg over å kunne trekke seg tilbake fra. Tror hun.

Hun har ikke helt sluppet taket i sine fingerferdige sysler. Hytta i Kragerø har fått marmorerte dører. Det var mer en teknisk enn kunstnerisk utfordring. I det siste har oppussing av barndomshjemmet tatt mye tid. Men hun finner likevel anledninger til å lese.

Formen holdes ved like med turer i Østmarka og trening i helsestudio. Skal du holde ut i et krevende arbeidsliv, er det viktig å ha god helse og mye energi, har hun erfart.

LEDELSESFILOSOFIEN HENNES ER er enkel: Noenlunde samsvar mellom liv og lære. Pågangsmot og entusiasme er viktig, og klare, direkte meldinger.

- Men har du liten peiling på de fagområdene du skal være leder for, mister du noe av den naturlige autoriteten en leder bør ha. Spisskompetanse er kanskje ikke alltid det lureste. Da kan du lett grave deg ned i detaljer og miste blikket mot fremtiden. Men du må forstå nok til å fatte medarbeidernes problemstillinger. Og det er viktig at både leder og medarbeidere er klar over at de er fullstendig avhengig av hverandre, erklærer hun.

- Arbeider du i andre kulturer, er det fort gjort å prestere utilsiktede ledertabber. Også ulike bedrifter i Norge har forskjellig bedriftskultur. Men både ledere og medarbeidere kommer langt med å vise respekt og benytte en direkte kommunikasjon. Selv vil hun at nye ordninger kommer sten for sten. Som evolusjon - ikke som revolusjon.

E-CO Tech er utfordrende med et passe antall mennesker med mye kompetanse innen energidistribusjon, spesielt elektrisitet. Oland legger ikke skjul på at ekspansjon ville vært fint både i Norge og Norden, men målet er likevel å være en nisjeleverandør.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Selv om datostemplingen er gått ut på selve ingeniørutdanningen, får hun stadig nye impulser fra energisektoren. I dagens jobb oppdaterer man hverandre både på gulvet og i styrerommene.

VI HAR LETT for å ta leveringssikkerhet og forsyningen for gitt. Hun påpeker at sårbarhetsanalyser er høyaktuelt, ikke minst etter erfaringer fra utlandet. - Hvordan er det med sikkerheten mot terror, og hva blir konsekvensene dersom slike hendelser inntreffer? Vi må se på kritiske komponenter og analysere kabler og transformatorer og vurdere levetiden. Det kreves informasjon og erfaringsdata for å kunne overvåke de mest kritiske komponentene - og foreta planlagte tiltak i rett tid, påpeker hun.

- Elektrisk kraft er en edel vare. Det glemmer vi i vår velfungerende hverdag. Men erfaring fra utlandet har likevel lært meg at vannforsyning er det aller viktigste. Elektrisitet er nest viktigst. - For å kunne gi fremtidig industri nok kraft, er det viktig å redusere energibruken, men også å oppjustere eksisterende kraftverk og optimalisere bruken av nettet. Jeg er ikke prinsipiell motstander av gasskraft og tror den vil komme på sikt. Men vi må ikke glemme vår vidunderlige vannkraft som vi har fått i så store mengder, sier Gunn Oland.

Hun har aldri forsøkt seg i politikken og ikke tenkt på det heller. Politikk er ofte langsiktig, for langsiktig for utålmodige sjeler, sier hun. Hun er imponert over mye av ekspertisen i dagens departementer og myndighetsorganer. Men det kreves kommunikasjonsevner for å få budskapet ut. Hun er ikke like imponert over at ineffektivitet ikke renskes raskere ut.

Dersom det ikke var nok dyktige mennesker på Stortinget, mistenker vi henne for å kunne stille opp og starte en vitalisering av Løvebakken.

Korrupsjon er den aller største hindringen i kampen mot fattigdom.

Vann er viktigst - dernest elektrisitet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.