TUMENER

Gjør som Siri!

LEDER: Altfor få velger å kombinere jobb med forskning

Klimaengasjert: Storm-gründer Siri Kalvig kombinerer deltidsjobb med forskning på vær og klima. 7. november holder hun foredrag om Nærings-ph.d.-ordningen på Forskningsrådets seminar. ⇥Foto: NTB scanpix
Klimaengasjert: Storm-gründer Siri Kalvig kombinerer deltidsjobb med forskning på vær og klima. 7. november holder hun foredrag om Nærings-ph.d.-ordningen på Forskningsrådets seminar. ⇥Foto: NTB scanpix Bilde: Strøm Trond J
25. okt. 2013 - 11:35

Flere bør gjøre som Storm-gründer Siri Kalvig - hun kombinerer doktorgradsarbeidet med jobb ved at hun fullfører en såkalt Nærings-ph.d.

Denne ordningen ble startet i 2008 og gir kandidaten muligheter til å kombinere forskning og jobb. Norges forskningsråd administrerer ordningen og finansierer opp til 50 prosent av kostnadene. Bedriften betaler resten.

Siden 2008 har det blitt startet 178 prosjekter. De fleste av prosjektene er teknologiorientert innen helse, bioteknologi, bergverk, olje og gass.

Nå er 22 prosjekter fullført, og i løpet av 2013 vil 10–12 nye prosjekter bli ferdige. Antallet vil øke etter hvert som flere forskere fullfører doktorgraden. Hittil i år er 25 søknader godkjent, og det forventes 10–15 til i løpet av 2013.

Dette er altfor lite. Ordningen ble evaluert i en rapport tidligere i år og konklusjonen er tydelig: Praktisk talt alle bedriftene som har deltatt er fornøyde. Det samme gjelder universitetene og høyskolene. Problemet er at Nærings-ph.d. fortsatt er altfor lite kjent.

Evalueringen peker på at Forskningsrådet bør utarbeide enda klarere kriterier som sikrer at kandidaten får bruke den tiden som er avtalt til forskning. Nesten 50 prosent av bedriftene mener prosjektet aldri ville blitt realisert uten nåværende finansiering.

Antall doktorgrader øker i Norge, fortsatt er det flest innen medisin og helsefag. Det samme gjør andelen av utenlandske doktorander med 35 prosent på landsbasis.

Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi som årlig utdanner 40 prosent av Norges nye sivilingeniører, hadde første halvår 38 doktorgrader hvorav 29 av dem var utenlandske.

Dekanus Ingvald Strømmen mener antall utlendinger er positivt. Mange av dem blir hentet til norske bedrifter med stor internasjonal virksomhet. Og de gir tilbake et stort nettverk. Men han ønsker seg flere norske doktorander, gjerne i form av Nærings-ph.d.-er som utgjør ca. 10 prosent av de som tar doktorgrad ved NTNU.

Denne ordningen er som skapt for å motvirke «den norske modellen» hvor masterstudenter med A eller B blir sugd opp av arbeidslivet før de har vasket seg ut av hybelen.

På hver eneste konferanse i næringslivet etterspørres behovet for mer kompetanse, forskning og utvikling. Jeg har ennå ikke møtt en bedriftsleder som ikke ønsker seg mer innovasjon.

Den nye regjeringen har i sin erklæring spesifikt uttrykt at de vil prioritere ordningen som har hatt stor suksess i Danmark. Men da må næringslivet våkne, spesielt små og mellomstore bedrifter som ikke har egne FoU-avdelinger.

Kompetanse er norske bedrifters viktigste konkurransefordel. Og ny kunnskap kan ikke verdsettes i penger.

Les også:

Nær halvparten som tar olje-relatert doktorgrad i Norge er utlendinger

Hit vil næringslivet at norske studenter skal dra

Aker Solutions godt i gang med PhD-program  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.