SAMFUNN

Genterapi mot Alzheimers

19. okt. 2000 - 11:53

Hjerneceller i hjernens indre har forbindelser utover til hjernebarken; hjernens ytre lag. Barken har stor betydning for hukommelse og andre viktige mentale funksjoner. Forskere ved California-universitetet i San Diego tok ut hjerneceller fra apehjerner. I laboratoriet overførte de et gen som satte cellene i stand til å produsere protinet nervevekst-faktor. Når disse endrede cellene så ble plantet i hjernen til eldre forsøksaper, ble forbindelser som var tapt på grunn av naturlig aldring, bygget opp igjen. Resultatet ble nylig presentert på den årlige amerikanske nevrologikonferansen for leger.

Nå prøves metoden på mennesker. Den betraktes først og fremst som en behandlingsmulighet ved Alzheimers sykdom, der tapet av hjernecelle-forbindelser er svært stort.

Nervevekst-faktoren stimulerer nervecellene slik at de kan opprettholde sine lange fiberforbindelser til hjernebarken. Særlig virker den bra på hjerneceller som overfører signaler ved hjelp av signalstoffet acetylkolin. Det er nettopp en slik typen hjernecelle som skades ved Alzheimers sykdom. (kd)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.