MENINGER

Gassdilemmaet

Statoil Kollsnes naturgass
Statoil Kollsnes naturgass Bilde: Statoil
Anders J. Steensen
12. sep. 2007 - 14:26

Stor etterspørsel etter gass i Europa vil høyst sannsynlig stoppe utbygging av gasskraftverk i Norge. Til det er vi for borskjemte med lave vannkraftpriser.

Forlenget og oppgradert produksjon på blant annet Heidrun-feltet medfører et gassoverskudd på Haltenbanken. I dag er det to rør fra området, et til Kårstø – Åsgard Transport, og et til Tjeldbergodden – Haltenpipe. Åsgard Transport er en utfordring. Kapasiteten er fullt utnyttet frem til 2020. Ergo må overskuddsgassen fra Heidrun finne andre veier for å være lønnsom.

Statoil har oppgradert metanolfabrikken på Tjeldbergodden for å ta av mer gass. Selskapet har dessuten planlagt og fått konsesjon for å bygge et gasskraftverk på to blokker à 420 MW. Dette vil kunne sluke unna rundt 1,2 milliarder Sm 3 gass årlig. Men det er lite trolig at gasskraftverket blir realisert.

Av reservoartekniske årsaker er det uaktuelt å øke gassinjeksjonen på Haltenbanken for å opprettholde oljeproduksjonen. Andre metoder som injeksjon av kjemikalier og vann er tatt i bruk i stedet.

Overskuddsgassen kan ikke brennes. Et eller annet sted må Statoil finne avsetning for den verdifulle energiressursen. Løsningen ser ut til å bli en nytt rør fra Haltenbanken til Kollsnes. Dermed kan gassen eksporteres videre til Europa gjennom eksisterende rørsystemer. Gassco og Statoil har lenge planlagt å oppgradere anleggene på Kollsnes. Opprinnelig skulle de økte gassmengdene komme fra Troll Vest, men dette prosjektet er skjøvet ut i tid fordi oljen skal tømmes først. Hvis ikke, vil olje gå tapt på grunn av fall i reservoartrykket.

Med forbindelsen til Haltenbanken i orden vil Statoil får større gassvolumer å selge til et energikrevende Europa. Da vil Kollsnes levere gass fra Troll, Haltenbanken, Kvitebjørn og Visund.

Planleggingen av et nytt våtgassrør fra Troll A til Kollsnes og et nytt eksportrør videre til Europa, Zeepipe II, er kommet langt. Planene som utarbeides av Gassco, innebærer en betydelige utvidelse av kapasitetene på Troll landanlegg. Gassco har varslet at det i løpet av året vil bli levert inn planer for utbygging og drift (PUD) til Olje- og energidepartementet.

Det er duket for en betydelig utvidelse av aktivitetene på Kollsnes. Anleggsperioden er ikke slutt. Nye eksportrør, større kapasiteter og et nytt rør til Mongstad for å fyre kraftvarmeverket gir nye muligheter. På sikt, dvs. etter 2020, ønsker Statoil å bygge en rørledning fra Barentshavet ned Haltenbanken for å knytte gassforekomster i nord til det europeiske gassmarkedet.

Ett er sikkert – dagens aktivitetsnivå på utbygging av infrastruktur for gasseksport, kommer til å fortsette. Dagens gasspriser og lave kraftpriser i Norge samt motstand fra miljøvernorganisasjoner stopper en videreforedling av gass på norsk jord. Da er det enklere å selge denne ettertraktede varen ut av landet, slik Statoil ønsker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.