IT

- Fusjon gir nytt telemonopol

Trond Heggelund
10. okt. 2007 - 09:00
Vis mer

Dette sier John Strand, Nordens fremste telekomanalytiker.

Han reagerer sterkt på at den tidligere svenske statsministeren, Göran Persson, mener at tiden er moden for en fusjon mellom de to teleselskapene.

– Persson kan ikke kjenne konkurranselovgivningen, eller så vet han ikke hvordan aksjeverdiene er fordelt i Telenor og TeliaSonera. Alternativt forsøker han på et politisk comeback på basis av et av de mest urealistiske forslagene man kan forestille seg, sier John Strand til Teknisk Ukeblad.

Stand har som telekomanalytiker jobbet med alle de største tele- og mobiloperatørene i Norden, og kjenner selskapene og eierskapsforholdene godt.

– Har ikke peiling

– Eks-statsminister Göran Perssons forslag er ikke bare urealistisk, det er direkte ubegavet og viser at han ikke aner hva han snakker om, tordner John Strand.

– At det var Göran Perssons regjering, de svenske sosialdemokratene, som var årsaken til at fusjonen mellom Telenor og Telia er en historisk kjensgjerning som han ikke kan benekte. Tilsvarende har Telenor ivaretatt aksjonærenes interesser langt bedre enn det TeliaSonera har gjort. Det er min overbevisning at dette primært skyldes at TeliaSonera har vært underlagt en langt hardere politisk styring enn Telenor. Den norske teleoperatøren har utviklet seg mye bedre enn TeliaSonera, til tross for at Telia hadde et bedre utgangspunkt enn Telenor, sier telekomeksperten

Voldsomme konsekvenser

Strand mener Göran Perssons forslag vil få voldsomme regulatoriske konsekvenser.

Det vil dessuten splitte opp Telenor og TeliaSonera opp i biter, og selge deler av dette for og så slå sammen de to telebedriftene.

– I Norge vil NetCom og Telenor få 95 prosents markedsandel på mobilmarkedet og nesten tilsvarende på bredbåndsmarkedet – jeg tror ikke at Post- og teletilsynet vil tillate at det blir skapt et nytt telemonopol i Norge. Dersom dette skulle bli gjennomført så vil det kunne bety at NetCom og NextGenTel må selges, sier Strand.

Også trøbbel i Sverige

Dersom Telenor og TeliaSonera fusjonerer vil disse kunne få 65 prosent i markedsandel på mobil i Sverige og en markedsandel på bredbånd som er markant høyere, hevder Strand.

Han tror ikke at svenske regulatørmyndigheter vil tillate at det blir skapt noe som minner om et nytt telemonopol i Sverige.

Persson vil ha nordisk telefusjon

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.