OFFSHORE

Full olje-rulle på Tranby

Anders J. Steensen
18. feb. 2004 - 09:38

Tranby/Lier: Aker Kværners store verksted på Tranby er i omstilling. Aker Kværner Oilfield Products har tatt styringen.

Fra å være sentral i produksjonen av utstyr for Kværner Eureka, er verkstedet nå dedikert til undervannsproduksjonsutstyr. Dette vil være blant Aker Kværners viktigste produkter i mange år fremover.

Ambisjonen er å være best på undervannsutsrustning. Teknologien som er utviklet og brukt i Norge lenge, kan gi økt virksomhet internasjonalt i lang tid. Norsk undervannsteknologi er ettertraktet og er et område som vokser raskere enn annen industri.

- Verkstedet på Tranby er sentralt i denne utviklingen. Betydningen av kompetansen her vil på sikt trekke til seg annen industri, mener konsernsjef Helge Lund i Aker Kværner.

Omfattende kvalifisering

Verkstedhallene er for tiden fulle av utstyr som skal til Kristin-feltet. Dette er sannsynligvis det mest kompliserte feltet som er under utbygging på norsk sokkel.

Både trykk og temperaturer i reservoarene er ekstremt høye. Sikkerhetskravene til ventiler og øvrig utrustning om skal plasseres på havbunnen, er ekstreme.

De første brønnhodene med tilhørende ventiler er snart klare. Kristins juletrær må tåle mer enn de fleste. Det første treet er snart ferdig testet og kvalifisert.

På grunn av høyt trykk og temperatur må hele utrustningen kvalifiseres separat. Mange av komponentene dekkes ikke av eksisterende standarder og må spesiallages.

Hele 45 forskjellige komponenter på undervannsbrønnen måtte kvalifiseres, dvs. testes grundig for å bevise at de holdes innenfor de sikkerhetsrammene som gjelder for utstyr på havbunnen..

Store variasjoner

For utstyr som er i kontakt med brønnstrømmen er temperaturområdet mellom -30 og +175 0C, mens trykket må gå til 1035 bar. Dette er langt ut over normale systemer. Årsaken til det ekstreme temperaturområdet er at temperaturen i brønnen holder rundt 170 0C, men ved en nødavstengning og trykkavlastning kan temperaturfallet over sikkerhetsventilen bli på mer enn 200 0 C.

Også den kjemiske sammensetningen av brønnstrømmen har vært utfordrende. Aker Kværner brukte ett år på å kvalifisere innfestningen for brønnstrømsrøret fra ventiltreet. Både CO 2, H 2S og kvikksølv har medført at materialene i utrustningen måtte kvalifiseres separat. Utrustningen har vært komplisert å produsere. Deler av den er pulverstøpt for å få riktig form og metallurgisk sammensetning.

Fremtidsrettet

På Tranby utvikles også fremtidens undervannsutrustning. Både separatorer, pumper og kompressorer utvikles og bygges her. I disse dager klargjøres verdens første flerfasepumpe for å øke produksjonskapasiteten fra undervannsbrønner. U

tviklingen har pågått over flere år, blant annet som et Demo2000 prosjekt. Først nå har Aker Kværner fått gjennomslag, og pumpa skal prøves ut på Enis Balmoral-felt på britisk sektor.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.