NYHETER_BYGG

Full fart for ferdigbetong

Joachim Seehusen
28. nov. 2005 - 10:22

På Klepp rett utenfor Stavanger støpes betong som aldri før.

Bemanningen har i år steget fra 200 til 230. Siden Veidekke ovetrok bedriften i 1999, er det investert 70 millioner kroner i utvidelse og modernisering. Nå står ytterligere en utvidelse for døren.

Produksjonen må økes for søyler, bjelker, trapper og svalganger. Kapasiteten er sprengt. Fabrikksjef Terje Skårland håper på byggestart rett over nyttår og produksjonsstart i løpet av 2006.

– Vår utfordring er å skape arbeidsplasser for den kommende generasjonen som ikke vil dra på seg gummistøvler og grave grøfter. Skårland må trekke datateknologien inn i produksjonen av betongelementer, ikke bare som følge av tekniske rasjonelle argumenter, men også for å tekkes arbeidstakere.



Industriell tankegang

Block Berge Bygg har levert byggmoduler fra Kirkenes i nord til Israel i sør. Transport av store elementer er ikke et hinder for bruk av prefabrikkert, slik salgssjef for betongelementer Jan Arvid Johansen ser det. Men noen forutsetninger bør være på plass.

– Tidlig prosjektering er en forutsetning, og den må følges. Det nytter ikke med en arkitekt som vil flytte et vindu rett før huset skal opp, sier Johansen. Samspillet mellom entreprenøren og produsenten må også være tett for at fordelene ved modulbygging skal komme til sin rett. – Vi har valgt å ha vår egen entreprenørdel i selskapet. Da har vi full kontroll hele veien.

– Det er viktig å samarbeide med folk som skjønner at de er med på en industriell prosess. Vi har merket at arkitekter og konsulenter blir litt stresset fordi de må planlegge i detalj tidligere enn de er vant til, og de må følge den takten som er forutsatt, sier Skårland.



Mange fordeler

Skårland og Johansen anslår at prefabrikkert ikke har høyere markedsandel enn 15 prosent. Til tross for det, er fordelene mange: Kortere byggetid, færre materialer, lavere feilrate og færre ansatte på byggeplassen.

– Det er og en stor fordel at herdeprosessen har skjedd i fabrikk. For en leilighet på 100 kvm skal 1700 liter vann tørkes ut når den er plassbygd, mens det kun er snakk om 400 liter for en leilighet satt sammen av prefabrikkerte elementer, sier Johansen.

1000-kronersspørsmålet blir da hvorfor ikke flere aktører kaster seg inn i dette segmentet. Det er muligens fordi byggenæringen tradisjonelt har svingt mye opp og ned og investeringene er store.

– Jeg vil anslå verdien av anlegget vi har her til et sted mellom 300 og 350 millioner, sier Skårland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.