BYGGBYGG

Fuglekasser på havbunnen

Joachim Seehusen
3. des. 2009 - 15:34

Forsker Hartvig Christie ved Norsk Institutt for Vannforskning er begeistret for miljøtiltakene som er gjort på sjøbunnen knyttet til utbyggingen av Tjuvholmen. Der området var blottet for liv etter mange års skipsbygging og tung industrivirksomhet er livet på vei tilbake.

Utbyggeren, Tjuvholmen KS, bragte inn ideen i sitt opprinnelige prosjektforslag. I utbyggingskontrakten der selskapet fikk anledning til å lage 20 000 m2 ny "tomt" på toppen av et parkeringshus senket i sjøen utenfor Tjuvholmen, står det klart og tydelig at det skal gjøres miljøtiltak i sjøen for 12 millioner kroner.

Pengene er brukt til å senke ned tau der blåskjell kan vokse, til å sette ut kunstige rev for fisk og hummer og for å lage renserev der blåskjell og andre sjødyr som renser vannet fester seg.

Fra New Zealand

– Til sammen skal vi senke ned 1557 blåskjelltau, vi er nesten ferdige. De 400 siste blir senket i løpet av desember, sier Lars P. Thorbjørnsen, prosjektleder for Tjuvholmen.

– Det er spesialtau fra New Zealand som har en ullete rufsete overlfate som gjør at blåskjell lett fester seg, sier han.

Arbeidet startet i mai måned, og allerede er det godt med blåskjell øverst på tauene. Lenger ned er det tykt med sekkedyr. Etter hvert regner Hartvig Christie med at blåskjellene vlil fortrenge sekkedyrene slik at hele taulengden blir fylt med blåskjell.

Lokalt blir effekten merkbar. – Et blåskjell på fem cm filtrerer 120 liter vann i løpet av et døgn, sier Thorbjørnsen. Tauene er heng opp med senteravstand på fire meter mellom modulene som utgjør de undersjøiske parkeringshusene.

Kunstige rev

Utenfor kanten, der også sollyset slipper til, er det senket ned to typer kunstige rev. Det er 200 betongrev med varierende form og med varierende størrelse på hullene. Der kan fisk av ymse slag finne bosted. Enkelte av revene er rett og slett hulldekker som er kuttet og plassert oppå hverandre, fem og fem.

Så er det 359 renserev, der fem lag netting er lagt i bue på en plate av betong. Denne nettingen ser ut til å være attraktiv for både sekkedyr, sjøstjerner og andre sjødyr som bidrar til å filtrere og rense vannet samtidig som de danner grunnlag for annet liv. Resultatene viser seg allerede.

Ål, torsk og hummer

– En av dykkerne vi benytter har talt fem forskjellige husløse snegler, det er 90 forskjellige typer i Norge. Så har vi registrert Rognkjeks, Torsk, Ål og Kutling av fisker. Det er bra i et område som tidligere var som en gjørmeørken uten liv, sier Thorbjørnsen.

I norsk sammenheng er dette et unikt tiltak. – Det er burkt milliarder av kroner på slikt i Japan, forteller Harvtvig Christie. – Dette bør benyttes i Bjørvika og andre steder i Oslofjorden, sier han. Tjuvholdmen KS har oppfylt sine forpliktelser ved å sette ut revene og skjelltauene. Det er ikke behov for noe vedlikehold av anlegget. Når livet først er etablert igjen vil det klare seg på egen hånd når tauene etter hvert ryker og revene bryter sammen.

Men Christie skal følge med, som forsker. – Ja, det er meningen, sier han på telefon fra Galapagos.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.