KRAFT

Frykter energikrise fra 2015

FRYKTER STRØMKRISE: Britene går mot energimangel fra 2015, og frykter for energisikkerheten. Dagens marked klarer ikke å levere de nesten 2000 milliarder kronene som trengs i investeringer. Nå vurderer myndighetene å nasjonalisere energimarkedet.
FRYKTER STRØMKRISE: Britene går mot energimangel fra 2015, og frykter for energisikkerheten. Dagens marked klarer ikke å levere de nesten 2000 milliarder kronene som trengs i investeringer. Nå vurderer myndighetene å nasjonalisere energimarkedet. Bilde: Julio Pelaez
Kjetil Malkenes Hovland
3. feb. 2010 - 14:57

Storbritannia står overfor en strømkrise fra 2015, advarer energimyndigheten Ofgem, som har en lignende rolle som norske NVE.

Mange vil slite med å holde varmen i husene sine med mindre landets energitilførsel styrkes, sier Ofgem.

De sier at dagens system ikke er tilstrekkelig til å gi «trygg og bærekraftig» energiforsyning etter 2015.

Slutt på fri konkurranse

Britene sliter med en rekke utfordringer. De står overfor tøffe klimakrav, de er svært avhengige av gassimport, og en rekke kraftverk stenges.

Nå kan det bli slutt på den frie konkurransen i det britiske energimarkedet. Ofgem foreslår at det settes opp en sentral enhet som kjøper inn og inngår avtaler om trygg leveranse av energi. Det ville reversere Thatcher-periodens privatisering av energibransjen på 80-tallet.

– Den store majoriteten av svar på vår forespørsel i oktober viser at det er økende enighet om at det ikke er et valg å beholde dagens markedssystem og insentiver, sier Ofgem-sjef Alistair Buchanan i en pressemelding. – Ofgem har derfor foreslått en rekke valg for å utløse de 200 milliarder pundene i investeringer som Storbritannia trenger.

Får dyrere strøm

Strømregningen kan øke med 14-25 prosent innen 2020, sier Ofgem. Det er behov for investeringer i energiproduksjon og forsyning på rundt 200 milliarder pund (1860 milliarder kroner), ifølge Ofgem.

Uten tiltak kan gass- og elektrisitetsregningen for en vanlig husholdning nå 2000 pund (18 600 kroner) i året i 2020.

Uten tiltak kan gass- og elektrisitetsregningen for en vanlig husholdning nå 2000 pund (18 600 kroner) i året i 2020.MULIGE TILTAK: Dette er oversikten over Ofgems forslag til tiltak for å øke Storbritannias energisikkerhet. De frykter strømmangel fra 2015, med økte priser som resultat. Det må store investeringer til for å skape energisikkerhet.

Fem konklusjoner

Ofgem har kommet til fem konklusjoner i sitt arbeid med å øke den britiske energiforsyningen.

  1. Det trengs investeringer på en størrelse man aldri tidligere har sett i mange år framover, samtidig som finanssituasjonen er usikker
  2. Usikkerheten i framtidige CO2-kvotepriser vil trolig føre til at investeringer i lavutslippsteknologi utsettes og droppes, noe som gjør disse investeringene dyrere i framtiden
  3. Kortsiktige prissignaler når systemet overbelastes speiler ikke fullt ut verdien av forsyningssikkerhet, noe som gjør at insentivene til å skaffe overkapasitet ikke er kraftige nok
  4. Avhengighet av internasjonale markeder gjør Storbritannia utsatt for risiko som underminerer forsyningssikkerheten
  5. Høyere pris på gass og elektrisitet kan gjøre at flere forbrukere ikke klarer å betale for seg, og at industrien og næringslivet blir mindre konkurransedyktig

Utfallet av klimaforhandlingene i København fører til lavere priser på CO2-kvoter og forsterker usikkerheten i markedet samtidig som behovet for investeringer er større enn noensinne, slår Ofgem fast.

Foreslår omfattende reformer

Ofgem foreslår en rekke tiltak. Blant annet bør Storbritannia vurdere å innføre en egen minstepris på CO2-utslipp hvis dette ikke vedtas av EU. Dette vil øke tryggheten for dem som vil investere i fornybar energi og sparetiltak.

Hvis dette ikke er nok, ønsker Ofgem å forplikte energileverandørene til å legge fram planer for å styrke forsyningssikkerheten.

De legger også fram forslag om å garantere en viss inntekt over en 20-årsperiode for utbyggere av fornybar energi.

– Høres stalinistisk ut

– Et sentralisert marked for fornybar energi kan høres stalinistisk ut, men kan være det som trengs for å skape en struktur og strategi for det som må skje de neste årene, å produsere energi og skape forsyningssikkerhet, sier Andrew Watkin i konsulentselskapet Carter Jonas til avisen The Guardian.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Hvis ikke disse tiltakene er nok, foreslår Ofgem at det opprettes en statlig etat som kjøper inn energi. Da kan alle framtidige energi-investeringer koordineres gjennom denne. Dette krever trolig lovendringer, men en slik etat vil kunne i så fall kunne bestemme hvor mye og hvilken form for energiproduksjon som skal bygges ut, og inngå langsiktige kontrakter om dette. Den kan også planlegge framtidig infrastruktur for gass.

Energibransjen ønsker langsiktigheten velkommen, og innrømmer at det er vanskelig å skaffe energisikkerhet med dagens system.

– Vi har et marked som ble restrukturert i 2001 for å favorisere trygg energiproduksjon til konkurransedyktige priser. Men bransjen blir bedt om å bygge ut store mengder fornybar energi som er dyr og mindre stabil enn konvensjonelle kraftverk. Dette er ikke enkelt, sier direktør David Porter i bransjeorganisasjonen Association of Electricity Producers til The Guardian. – Energibransjen vil investere, men for å få investeringer i en slik skala må vi ha en klar og tydelig politikk som investorer kan stole på.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.