NETTARKIV

Fruktbart samliv

Finn Halvorsen
22. mai 2002 - 14:01

Grimstad: Sivilingeniørutdanningen innen IKT startet i 1997, både som toårig påbygging og som eget studieløp på fem år. I 1999 ble de første 16 kandidater uteksaminert. I 2000 var tallet 29, året etter 32, og i år har 43 meldt seg opp til eksamen, opplyser Holmelid.

Det faktum at Grimstad hadde en undervisningsinstitusjon, var etter hans mening en viktig medvirkende årsak til at Ericsson i 1997 valgte å flytte sin sørlandsvirksomhet dit.

Næringsrettet

Sivilingeniørutdanningen innen IKT ved Høgskolen i Grimstad foregår i nært samarbeid med næringslivet. - De første årene hadde vi ikke klart oss uten Ericsson og Telenor, verken hva undervisningskrefter eller finansiell støtte angår, innrømmer Holmelid, som er dekanus ved HiAs avdeling for teknologi.

Senere har HiA ansatt to egne professorer og er blitt selvhjulpen. - Det bør vi også være. Men det betyr på ingen måte at båndene til næringslivet er kuttet. Ved å få undervisningshjelp fra bedrifter i distriktet sikrer vi oss en næringsrettet profil på studiet og kandidater som kan gjøre nytte for seg fra første dag, sier Holmelid.

Mobil datakommunikasjon er ett av fordypningsfagene ved studiet i Grimstad. Heldigvis for studentene vil Ericsson i Grimstad også etter nedbemanningen ha ansvar for utvikling av sentrale deler av konsernets løsninger innen GPRS og UMTS. Dermed burde det fortsatt være jobbmuligheter.

Forblir i distriktet

Hittil har over halvparten av kandidatene har fått seg jobb her distriktet. Det er faktisk en større prosent som blir i regionen enn de studenter vi rekrutterer fra egne rekker til sivilingeniørstudiet, forteller Holmelid.

Spørsmålet er om denne tendensen fortsetter også etter oppsigelsene i Ericsson. Holmelid er spent på utviklingen fremover.

- Så langt er jeg overrasket over hvor mange av de oppsagte som allerede har nye ting på gang. Vi ser et enormt engasjement og sprudlende konstruktivitet. Jeg tror at det vil vise seg at IKT-miljøet i Grimstad er blitt så sterkt at det tåler en trøkk som denne. Med andre ord at vi vil få et endelig bevis på at vi har etablert et stabilt IKT-miljø i byen, sier han.

Holmelid er heller ikke spesielt bekymret for søkningen til studiet. Tallene fra Samordnet opptak så langt tyder på en nedgang i antall studenter som har IKT-ingeniørstudiet som førstevalg. Men mye vil kunne endre seg siden studentene nå har adgang til å endre sine prioriteringer over internett helt frem til 1. juni. Til sivilingeniørstudiene i Grimstad er det så langt 1,7 søkere per studieplass.

Forskning viktig

Sivilingeniørutdanningen innen IKT i Grimstad har også ført til et mer aktivt forskningsmiljø. Dette er organisert gjennom Agder IKT-senter, hvor høyskolen samarbeider med Telenor FoU, Ericsson, Systemsikkerhet AS, Maponweb AS og Agderforskning. Forskningen finansieres med 40 prosent av midlene fra Norges forskningsråd og resten fra industrideltagerne.

Holmelid forteller at det er i alt seks doktorstipendiater med veiledere fra høgskolen. De gjennomfører oppgaver innen mobil kommunikasjon, sikkerhet og e-læring. Ett av prosjektene, Den mobile student, involverer også studentene, som alle har tilbud om subsidiert bærbar PC som kan brukes i skolens trådløse vandrenett.

- Vi utlyser nå ytterligere to doktorstipendiatstillinger og har allerede ni søkere, sier Holmelid.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.