NYETEKNOLOGIER

Friske forskningsgrep på Sørlandet

SENTRALE: Univeristetsdirektør Torunn Lauvdal, administrerende direktør Kjetil Stuland og styreformann Kjell Rune Staddeland skal utvikle Teknova for å sikre Sørladets bedrifter tilgang på ny teknologi.
SENTRALE: Univeristetsdirektør Torunn Lauvdal, administrerende direktør Kjetil Stuland og styreformann Kjell Rune Staddeland skal utvikle Teknova for å sikre Sørladets bedrifter tilgang på ny teknologi. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
6. des. 2007 - 07:10

Kristiansand: Til å lede det nyetablerte har sørlendingene kapret et veteran i norsk forskning, Kjetil Stuland.

Han har tidligere ledet Rogalandsforskningen, eller Iris som det heter i dag, til å bli av verdens viktigste forskningsinstitutter knyttet til brønnteknologi. Nå skal det bygges kompetanse basert på de ledende teknologimiljøene som er etablert på Sørlandet.

Viktige aktører

Det gjelder boreutstyr (rigger), metaller og metallurgi samt innen helse, kontrastvæsker. Det er også fra selskaper innen disse områdene som har plassert oppdrag hos Teknova, henholdsvis Devo Team Telecom, Aker Kværner Maritime Hydraulics, Elkem Solar og GE Healthcare på Lista.

– Vi har arbeidet med å finne fellesnevnere for de tre områdene og kommet frem til at de største utfordringene er like. Det gjelder matematisk analyse og modellering, simulering, instrumentering, prototyping og statistikk. Jeg har forhåpninger til at tre selskaper i verdensklasse vil bidra til at vi får etablert Teknova som en ledene forskningsinstitusjon, sier Stuland.



Trenger støtte og kapital

Hittil er det kun en ansatt i Teknova.

– Målet er at vi skal ha 20 ansatte innen 2009. Jeg tror ikke det vil by på store vanskeligheter å skaffe kvalifisert personell. En av årsakene er at her er det muligheter for å bygge opp noe helt nytt. Det blir en større utfordring å få bygget opp tilstrekkelig med laboratorier slik at vi kan drive vår virksomhet, men jeg har stor tro på at industrien i området vil være interessert i å bygge opp lokal kompetanse for å videreutvikle bedriftene, sier Kjetil Stuland.



Bygger kunnskap

Teknova eies i dag av Agderforskningen og Universitetet i Agder.

– For Universitet i Agder er dette en stor mulighet til å bygge opp teknologikompetanse i nært samarbeid med bedriftene i regionen. Vi mener dette er viktig for å knytte akademia til næringslivet slik at vi kan betjene bedriftene med gode kandidater og ny kunnskap. Teknova gir oss nye muligheter innen realfag, teknologi og forskning, sier direktør ved UiA Torunn Lauvdal.

– Dette er særdeles viktig for regionen og må ses på som en videreutvikling av det arbeidet som ble gjennomført med å etablere Universitet i Agder. Dette vi gi store ringvirkninger for hele regionen. Nå kan bedrifter og næringsliv få en nærhet til et forskningsinstitutt og bidra til at bedriftene kan holde på sin ledende posisjoner, sier tidligere ordfører i Kristiansand, Bjørg Vallevik.



Muligheter for knoppskyting

Sentralt i etableringen er J.B. Ugland Holding som stiller med garantikapital på 20 millioner.

– Vi søker også etter andre investorer. Det vil vi gjennomføre i januar, sier Kjell Rune Staddeleland J. B: Ugland Holding og styreleder i Teknova. Han legger til at aksjer i Teknova vil ikke gi rett til utbytte, men at aksjonærer vil få fortrinnsrett til kjøp av aksjer i de selskapene som vil etableres basert på resultater fra Teknova.

– Vi går ikke inn i Teknova som en snill onkel, men ser rent forretningsmessig på investeringen. Vi har sett hva som har kommet ut fra Iris i Stavanger, og vil bidra til tilsvarende utvikling her. Selv om kanskje kun få av de nye selskapene som etableres basert på ideer og forskning ved Teknova, lykkes. Så er allikevel potensialet enormt. Vår oppgave blir å kapitalisere og hjelpe til med å kommersialisere slike nye bedrifter. Vi får ikke se resultatet av det i morgen, men vi tenker langsiktig, sier Staddeland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.