KRAFT

Fra skipsverft til vindkraft

SERVICEJOBB: Servicearbeider Tor Söderlund inni nacellen (hodet) på en Siemens-turbin bygget for svenske Vattenfall. Britiske politikere vil at produksjonen og vedlikeholdet av vindturbiner på deres sokkel skal gi britiske arbeidsplasser, og lover å satse store penger på blant annet konvertering av skipsverft til turbinfabrikker hvis de havner i regjering.
SERVICEJOBB: Servicearbeider Tor Söderlund inni nacellen (hodet) på en Siemens-turbin bygget for svenske Vattenfall. Britiske politikere vil at produksjonen og vedlikeholdet av vindturbiner på deres sokkel skal gi britiske arbeidsplasser, og lover å satse store penger på blant annet konvertering av skipsverft til turbinfabrikker hvis de havner i regjering. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
11. feb. 2010 - 16:38

Storbritannia bruker bruker milliarder av kroner på vind, men turbinene lages utenlands.

Det er en skandale, mener liberaldemokratene.

De vil bruke 3,7 milliarder kroner (400 mill. pund) på å konvertere skipsverft til turbinfabrikker.

Vil bygge selv

– Det er en skandale at 90 prosent av en kontrakt på 1,75 milliarder pund for en vindpark utenfor kysten av Kent går til utenlandske bedrifter, mens turbinene produseres i Tyskland, sier partileder Nick Clegg ifølge Business Green.

Partiet har lansert et manifest om grønne jobber. Dersom partiet kommer i regjering, lover de å bruke 3,7 milliarder kroner på å konvertere skipsverft så de kan bygge vindturbiner i stedet for skip.

Vattenfalls tekniker Tor Söderlund på turbin B-01 i Lillgrund, Sveriges største vindpark, september 2009.
Partiet har lansert et manifest om grønne jobber. Dersom partiet kommer i regjering, lover de å bruke 3,7 milliarder kroner på å konvertere skipsverft så de kan bygge vindturbiner i stedet for skip.JOBB I SIKTE: Britiske politikere tror på mange grønne jobber innen vindkraften framover hvis det handles nå. Kjetil Malkenes Hovland

– Nye havturbiner med rotorer på størrelse med (pariserhjulet) London Eye må bygges og håndteres ved moderne dokker, så vi må oppgradere verftene for å kunne utnytte denne store muligheten. Å utnytte havvind vil skape jobber, men handler vi ikke nå blir det ikke britiske jobber, sier Clegg.

Styrker kystmiljøene

Partiet mener at forslaget kan styrke verftsmiljøene i områdene rundt Middlesbrough, Edinburgh, Dundee, Newcastle, Hull, Liverpool, Aberdeen og Glasgow.

Partiet foreslår også å etablere et eget fond som kan styrke opplæring og utprøving av ny teknologi innen vindkraft. Dette kan styrke miljøene ved universiteter som Loughborough, Durham og Newcastle, som allerede er sterke på ingeniørvirksomhet.

Tusenvis av jobber

Ifølge liberaldemokratene kan forslaget gi 12 000 jobber bare innen utviklingen av havner, og i tillegg 45 000 jobber innen produksjonen og leverandørindustrien innen havvind. Dette er sårt tiltrengt i kystbyer som ikke lenger nyter godt av oljebrønnene i Nordsjøen.

«Teknologien vi trenger finnes, og konsortiene som får bygge havvindparker i Nordsjøen og Irskesjøen ser seg om etter turbinprodusenter,» står det i manifestet. «Hvis man ikke handler nå vil alle produksjonsjobbene gå til utlandet som allerede har fabrikker. Bare hvis havnene nær havvindparkene i Nordsjøen og Irskesjøen konverteres kan turbinene bygges her og jobbene skapes her.»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.