ENERGI

Fra gasskraft til energilobbying

Claude R. Olsen
20. jan. 2003 - 13:32

EBLs mangeårige leder Knut Herstad blir rådgiver.

Bysveen har i fem og et halvt år jobbet for å få bygget et gasskraftverk i Skogn. Målet ser stadig ut til å ligge langt inn i fremtiden.

- Er du lei av krangelen om gasskraft siden du bytter jobb?

- Lei og lei. Man kjenner jo slitasje her og der. Jeg har hatt en åpen dialog med eierne om overgangen. Både eierne og jeg ønsker fortsatt at gassraftprosjektet gjennomføres, men det var naturlig med en endring etter at Elkem kjøpte seg opp til 50 prosent, sier Bysveen.

Elkem økte i desember 2002 eierandelen til 50 prosent og er i ferd med å integrere Industrikraft Midt-Norge i sitt datterselskap Elkem Energi.

Fra olje til gass

Bysveen har en litt utradisjonell bakgrunn for å gå inn som toppleder i elkraftbransjen (de såkalte energibedriftene i EBL er stort sett tilknyttet elkraft).

Han er utdannet bygningsingeniør og bedriftsøkonom og jobbet noen år i byggkonsulentselskapet Noteby før han fikk jobb i Saga Petroleum. Der var han i 11 år, de siste fem som prosjektleder og ansvarlig for felter der Saga var partner, men feltene operert av andre.

I 1997 gikk han på land og tok fatt på gasskraftprosjektet i Midt-Norge.

Det er fortsatt muligheter for å bygge gasskraft i Norge, men da må myndighetene på banen ifølge den avtroppende gasskraftforkjemperen.

- Hvis du ser på andre land der gass er introdusert, har staten gitt fødselshjelp. Store grunnlagsinvesteringer i rørledninger og annen infrastruktur kan ikke overlates til markedet. Norge har sågar bidratt til fødselshjelpen i andre land, men glemte ett land, sier han.

Over på fastpris

De siste par månedene har han satt seg inn i EBLs problemstillinger, særlig i lys av de siste månedenes prishopp på strøm.

- Det blir en viktig oppgave for EBL å få mer kraft inn på produksjonssiden for å unngå samme situasjon som i år. Ingen liker å ha misfornøyde kunder. Samtidig må energibedriftene bli flinkere til å gjøre kundene mindre avhengig av svingningene på kraftbørsen og få flere til å inngå kontrakter på faste priser. Det er mest vanlig i Sverige, sier han.

Bysveen sier han har noen tanker om hvordan EBL og medlemsbedriftene skal bedre forholdet til kunder og myndigheter, men det kommer han tilbake til.

Fra 1. mars er han på plass i EBLs bygg på Majorstuen i Oslo og overlapper en måned med avtroppende Knut Herstad. Herstad fortsetter i EBL også etter 1. april. Han går inn som rådgiver med ansvar for internasjonale spørsmål og forskning og utvikling i EBL.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.