NYHETER_BYGG

Fra bedehus til smarthus

Ragna Kronstad
20. okt. 2004 - 12:20

1. oktober åpnet Brunstad Conference Senter (BCC) i Vestfold sitt nye høyteknologiske anlegg ved Vestfjorden. Anlegget har kostet omlag 700 millioner og er blant annet bygget ved hjelp kollektpenger og dugnadsinnsats verdt 280 millioner kroner.

Bak prosjektet står Smiths Venner, men noe tradisjonelt bedehus er det ikke blitt.

- Prosjektet har vært spesielt på grunn av alle de nye teknologiske løsninger anlegget inneholder. I tillegg er det snakk om store dimensjoner, sier Helge Strømsheim, prosjektsjef i Skanska.

Smarthytter

Menigheten som bruker stedet til sommerstevner har bygd 530 hytter og 211 leiligheter. Alle boenheter har IP-telefoner og IP-TV. TV-apparatene kan benyttes til interaktive tjenester som å bestille pizza, leie båt og laste ned filmer fra senterets egen server. Via TV-skjermen kan man også følge med på det som skjer inne i den store salen til enhver tid. Et eget tolkeanlegg gjør at menighetens utenlandske medlemmer kan velge sitt eget språk når de følger med på "live-sendingene" fra salen.

Tilstede inne i salen kan utlendinger via bærbare mottakere få oversatt det som blir sagt på scenen til sitt eget språk. - Vi har tolkekabiner hvor det simultanoversettes fra norsk til 12 ulike språk, sier Harald Ditlefsen. Det tolkede budskapet distribueres via infrarøde signaler til salen.

Smartkort

Alle som oppholder seg på Brunstad under de religiøse stevnene får et smartkort som fungerer som både fungerer som nøkkel til hyttene og betalingskort i anleggets butikker og kafeer.

- Det er pengeløst på Brunstad, sier Bjørn Nilsen, prosjektleder for BCC. Menighetens mange medlemmer som kommer fra deler av verden uten like god betalingsevne som nordmenn, får fylt opp smartkortene med en viss sum. - Slik kan alle oppholde seg i Norge under de religiøse stevnene på like vilkår.

Sprer budskapet via satellitt

Alt som skjer på Brunstad kan overføres via satellitt til hele verden. - Vi må jo tenke på infrastrukturen i mottakerlandene. Få steder i verden har bredbånd og det vil ennå ta lang tid før alle får det. Derfor kringkaster vi via satellitt til hele verden, forklarer Harald Ditlefsen som har ansvar for lyd og bilde-anlegget på senteret. Også satelittbildene distribueres med mange lydkanaler slik at seerne kan velge hvilket simultanoversatt språk de vil høre forkynnelsen på. - Dette kan utnyttes av andre som vil holde sine arrangement her. Kanskje er det interessant for internasjonale konsern som vil lansere produktnyheter til flere land samtidig, sier Ditlefsen.

Alle energiformer

- Anlegget kan til enhver tid styre hvilken energiform de ønsker å bruke. Systemet er veldig fleksibelt, sier Svein Gangsø i Lars Myhre AS, som står bak energisentralen på anlegget. Hovedenergikilden er en varmepumpe som har en effekt på 0,75 MW. I tillegg er det bygd to forbrenningskjeler for biobrensel. Tilsammen dekker disse miljøvennlige energifomene 80 prosent av oppvarmingsbehovet. Hyttene bli varmet opp av et fjernvarmeanlegg.

- Når det er full belastning på anlegget er det ikke nok med varmepumpen og biobrensel. Vi har derfor også en oljekjele og vanlig strøm som kan brukes i energisentralen. I tider med billigere strøm kan vi for eksempel prioritere å bruke mer strøm, sier Ditlefsen.

Det som gjør energisentralen på Brunstad unik, er installeringen av et reserveaggregat.

- Det har vi gjort for å kunne kjøre arrangement uten avbrudd. Dessuten brukes aggregatet når belastninger er på topp. Da sparer vi nettleverandøren for belastningen og vi får redusert nettleie, sier Gangsø. Han mener det lønner seg å bruke aggregatet fordi BCC også tar i bruk varmeoverskuddet fra aggregatet og bruker det i fjernvarmeanlegget. Et databasert system overvåker anlegget og styrer hvor mye effekt de enkelte kilder skal benytte?. Til sammen kan anlegget serve 9500 mennesker og det har en samlet effekter er på 7 MW.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.