FOTBALL I SNØVÆR: Utviklingen i norsk toppfotball går én vei - mot lengre sesong, sier Per-Mathias Høgmo (Bilde: Scanpix)
PÅ PLASS: Skyvbart tak på Parken i København. (Bilde: Parken.dk)
PÅ VEI: Skyvbart tak på Swedbank Arena i Stockholm. (Bilde: Markus Alroth)
LAGT DØDT: Skyvbart tak på Lerkendal i Trondheim. (Bilde: Selberg Arkitektkontor AS)
FERDIG: Slik skal Fornebu Arena se ved seriestart 2009. (Bilde: HRTB AS Arkitekter)
OPPFØLGEREN: Haugesund Arena - et "Fornebu Arena" på Vestlandet. (Bilde: LINK Signatur AS)

Fotballfolket: – Fornebu blir lakmustesten

  • Bygg

– Det var tidenes første VM-kamp under tak, og ble spilt mellom hjemmelaget USA og Sveits i Pontiac Silverdome i Detroit – på gress og med 63 000 tilskuere. Det var en fantastisk opplevelse og en flott atmosfære, som jeg ikke har noe imot å se mer av i Norge. Fornebu Arena vil gi en viktig pekepinn på markedet for dette her til lands, sier Høgmo.

Selv har Høgmo ansvar for å gjøre Norge til Europas beste fotballnasjon – i forhold til folketall. Det fordrer bedre resultater i Europacupene.

Da må konkurransen bli skarpere her hjemme – og sesongen forlenges, slik at spillerne ikke er ute av form når avgjørende kamper spilles i februar og mars.

– Skal vi være konkurransedyktige, må vi ha gode spilleforhold i større deler av året. Allerede i dag er utviklingen kommet langt, og vi er i stand til å spille toppfotball fra starten av mars til slutten av november, sier han.

– Vil bli vanligere

Direktør for Norsk Toppfotball (NTF), Niels Røine, er ikke i tvil om at innendørsarenaer vil bli vanligere og vanligere. Han er glad for at Eliteserien fra neste sesong utvides til 16 lag, men har allerede tatt til orde for å utvide den øverste ligaen til 18 lag på sikt.

Røine tror det på sikt vil tvinge seg fram en diskusjon om å snu sesongen til "dansk" kalender. Og da må klimaet takles.

– Nå får vi førstehåndserfaringer fra Stabæk, og mange vil lære av det. Det er viktig for klubbene å trekke inntekter fra mer enn bare 2 ganger 45 minutter. Samtidig verken tror eller håper jeg på en ren innendørsliga, sier Røine.

På gjerdet

Hva så med selve barometeret på innendørssuksess, fotballsupporteren?

Tromsø-tilhenger og talsmann for Supporteralliansen, Petter Markussen, er avventende positiv til stueklima på fotballkamper.

– Jeg tror ikke stemningen blir dårligere av å være innendørs. Faktisk er min erfaring det motsatte, fra da TIL møtte FC København i Parken. Jeg tror supportere vil foretrekke skyvbare tak, hvis mulig – ellers blir det en ren hallidrett. Og det tror jeg vil føles merkelig på en godværsdag, sier Markussen.

Har du en strategi for smarte bygg?
Få med deg «Smarte hjem og bygg 2016» torsdag 1. desember.