ARKIVNYHETER

Fossil på nett

BARE PÅ NETT: Det var ikke nok å publisere artikkelen om fossilet "Ida" på nettet. Artikler må også foreligge i trykket utgave for at det latinske navnet skal være godkjent.
BARE PÅ NETT: Det var ikke nok å publisere artikkelen om fossilet "Ida" på nettet. Artikler må også foreligge i trykket utgave for at det latinske navnet skal være godkjent. Bilde: Naturhistorisk museum
Kjetil Malkenes Hovland
25. mai 2009 - 09:52

Fossilet "Ida" er kalt opp etter forsker Jørn Hurums datter.

Det latinske navnet på det som kan være det manglende mellomledd mellom mennesket og aper er "darwinius masillae".

Men dette navnet ble ikke godkjent av The International Commission on Zoological Nomenclature (ICZN), som har det formelle ansvaret for navngiving av arter.

Ikke i trykt form

Årsaken til at "darwinius masillae" ikke ble godkjent er at Hurum og hans kolleger kun publiserte sin vitenskapelige artikkel på nett, og ikke i trykt form.

– En separat trykt utgave må produseres slik at en rekke identiske og varige kopier foreligger, og disse må være gratis tilgjengelig, skriver generalsekretær Ellinor Michel i ICZN til tidsskriftet New Scientist.

Det latinske navnet på fossilet "Ida" ble gitt som en markering av Charles Darwins 200-årsdag fødselsdag.

Måtte trykke 50 kopier

Det var tidsskriftet PLoS One som trykket artikkelen fra Hurum. De er nå blitt enige med ICZN slik at navnet likevel kan godkjennes. Tidsskriftet har trykket opp 50 kopier av artikkelen som er gratis tilgjengelig hos dem.

– Ved å gjøre dette har vi fulgt ICZNs regler, og derfor skal navnet anses som nomenklaturisk tilgjengelig, sier redaktør Peter Binfield i en uttalelse på magasinets nettsider.

Nomenklaturet er regelverket for å angi vitenskapelige navn. Det er ikke nok med populærnavn som Ida, for de mange artene må kunne skilles tydelig fra hverandre. Hvert år kommer det til mellom 16.000 og 25.000 nye artsnavn. Det finnes nå mer enn 1,8 millioner navngitte arter.

Jobber med regelendring

Det er mange vitenskapelige tidsskrifter som bare kommer ut på nett. ICZN har ifølge Michel foreslått regelendringer slik at nettpublikasjoner også kan gi godkjente navn på arter.

– ICZN jobber med et forslag til regler som gjør at navn publisert via elektroniske tidsskrifter er nomenklaturisk tilgjengelige, skriver Michel i sin uttalelse til New Scientist.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.