INDUSTRI

Forsvarets nye maskingevær

7. des. 2010 - 17:00
Vis mer

Forsvaret skal kjøpe nye maskingevær av typen FN Minimi 5,56.

Kontrakten med den belgiske produsenten FN Herstal ble signert tirsdag ettermiddag.

FN Minimi
FN Minimi 5,56 Para T.R. Foto: Adrian Lombardo/Hæren Adrian Lombardo/Hæren

Supplerer gamle MG3

Forsvaret understreker imidlertid at FN Minimi ikke skal erstatte MG3, som har vært benyttet siden 1969, men komme som et lettere og mer mobilt supplement.

De 1 900 våpnene kjøpes for en samlet sum på cirka 125 millioner kroner.

Det blir likevel ikke helt korrekt å dermed si at stykkprisen er 65 000 kroner. I kontraktsverdien ligger også reservedeler, spesialverktøy, teknisk opplæring, brukeropplæring og dokumentasjon.

Én soldat er nok

De norske FN Minimi-våpnene er i kaliber 5,56 × 45 mm Nato, lik de nye automatgeværene HK416.

Derfor er de nye maskingeværene lettere både i vekt og kaliber enn MG3. Sistnevnte har som kjent kaliber 7,62 x 51 mm.

Og der Minimi veier 6,85 kilo uladd (ifølge Flo, produsentes offisielle tall er noe høyere), veier MG3 11,6 kilo. Ikke bare er selve våpenvekten nesten halvert. Også ammunisjonsvekten er ganske nøyaktig halvert på en 5,56 mm- i forhold til en 7,62 mm-patron.

Lett-maskingeværet kan brukes med et 200-skudds magasin og betjenes av én soldat, mens MG3 behøver både en skytter og en lader/observatør.

Heckler & Koch kom til kort

På en måte er det kanskje overraskende at Forsvaret vraket Heckler & Koch. Den tyske våpenprodusenten har i flere tiår vært Forsvarets foretrukne leverandør. Med for eksempel maskinpistolen MP5 og etterfølgeren MP7 og automatgeværet AG-3 og etterfølgeren HK416 og dessuten et mindre antall G36.

HK var en kandidat denne gangen også, med sin MG4, men ble altså pakket bort til fordel for FN Minimi.

Også MG4 fra Heckler & Koch var en kandidat som nytt norsk maskingevær. Foto: H & K

– Det som talte i FN Minimis fordel var en kombinasjon av ergonomi, brukervennlighet, pålitelighet og pris, forteller major Rune Nesland Steinor som er en av dem som har ledet anskaffelsesprosjektet i Flo.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han legger til at FN Minimi allerede har vært i bruk av norske styrker i et begrenset antall i noe tid.

Første direktekjøp fra FN

Brigader Asle Kjelsberg i Forsvarets logistikkorganisasjon (Flo) påpeker at selv om dette er første gang Norge kjøper våpen direkte fra FN Herstal, er det opp til flere FN-våpen i bruk i de norske styrkene allerede i dag.

Noen FN-produserte våpen ble igjen etter tyskerne i 1945 og noen kom fra Canada. Dessuten er delene til en hurtig pipeskift-oppgradering (QCB) på 12,7 mm maskingeværet levert av belgierne. I tillegg ble det med FN MAG-maskingevær på kjøpet da Norge for snart ti år siden kjøpte Leopard 2-stridsvogner brukt fra Nederland.

– FN konkurrerte også om å levere ny enhetsrifle på 60-tallet. Men da var ikke konkurransen helt fair ettersom vi alt hadde startet produksjon av deler til 100 000 G3-våpen, fortalte Kjelsberg under kontraktundertegnelsen på Oslo militære samfunn tirsdag ettermiddag.

Nicolas de Gottal (f.h) og Francis Lenaers fra FN Herstal og brigader Asle Kjelsberg i Flo signerte maskingeværkontrakten i dag. Foto: Per Erlien Dalløkken

Salgsdirektør Nicolas de Gottal i FN Herstal håper Minimi-kontrakten er starten på et tettere forhold.

– Jeg håper vi på sikt kan levere våpen fra hele vår maskingeværfamilie, inkludert 7,62 mm og. 50-kaliber. Jeg føler meg sikker på at det norske forsvaret blir fornøyd med våpnene og kan love at vi som produsent skal levere, sier de Gottal.

MG3 mest på kjøretøy

De første av de 1 900 våpnene skal leveres sommeren 2011. I løpet av 2012 skal alle geværene være på plass.

Per Sverre Opedal, som er generalinspektør for Hæren, gleder seg til å overta våpnene fra Flo.

– Etter det jeg har hørt fra mine folk, så er de meget fornøyde med dette maskingeværet. Det er langt mer egnet til mobil strid enn MG3, sier Opedal.

Generalmajor Per Sverre Opedal. Foto: Per Erlien Dalløkken

– Så nå blir det slutt på å slepe rundt på MG3?

– Det vil nok kunne være behov for MG3 på trefot i mitraljøserolle også for fotlagene. Ellers vil vi nok se mest til kjøretøymonterte MG3 framover, sier generalinspektøren.

M249 i USA

FN Herstals fabrikk i USA, FN Manufacturing, produserer Minimi også for amerikanske styrker. Der har våpenet betegnelsen M249 SAW.

Skuddtakten oppgis av produsenten til 700-1 000 skudd i minuttet (RPM) med en utgangshastighet på 915 m/s.

MG3 har en høyere skuddtakt, 1 000-1 300 RPM, men er altså 4,5 kilo tyngre enn Minimi.

Det finnes fire forskjellige Minimi-varianter i kaliber 5,56. Våpenet som Norge kjøper, heter Para Triple Rail (T.R) som tillater montering av forskjellige siktehjelpemidler og et varmeskjold.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.