KRAFT

– Forstyrrer radaren

¿ RADARPROBLEMER: Vindparken vil forstyrre en militær radar, sier Anne Strømmen Lycke i StatoilHydro om prosjektet Sheringham Shoal utenfor Norfolk. Selskapet satser stort på britisk havvind sammen med Statkraft. Norge er ikke like interessant.
¿ RADARPROBLEMER: Vindparken vil forstyrre en militær radar, sier Anne Strømmen Lycke i StatoilHydro om prosjektet Sheringham Shoal utenfor Norfolk. Selskapet satser stort på britisk havvind sammen med Statkraft. Norge er ikke like interessant. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
9. okt. 2009 - 08:45

– Det ser ut til at vindparken vil forstyrre en militær radar, og der måtte noe gjøres. Nå virker det som vi har bidratt til at britene vil bygge et helt nytt radarsystem. Så det er en sideeffekt av dette prosjektet, sier Anne Strømmen Lycke i StatoilHydro.

Hun snakker om vindparken Sheringham Shoal som skal etableres utenfor Norfolk.

Les mer: Statkraft kjøper britisk havvind

Norske vindkraftselskapers store utenlandssatsinger var tema under fornybarkonferansen Nerec på Lillestrøm under arrangementets vindkraftdel torsdag.

Satser stort utenfor Norge

Som mange andre norske vindkraftselskaper må StatoilHydro og Statkraft satse i utlandet i stedet for i Norge.

– Det er ingen bruk for ny fornybar energi i Norge. Det er ikke noe støtte å få. Det er ikke noe godt regelverk. Så vi har bestemt oss for å satse i Storbritannia. Som selskaper har vi fortrinn som gjør oss attraktive, sier Lycke.

Statkrafts Haakon Alfstad kastet mer lys på storsatsingen landene rundt Norge er i ferd med å gjøre. Storbritannia vil bygge 25 000 MW vindmøller i den mye omtalte "Runde 3", etter å ha bygget ut 8000 MW i første runde.

– Det er massive offshoreutbygginger i runde 3, sier Alfstad.

Har etablert Forewind

Selskapet Forewind skal satse stort i dette markedet. Selskapet er dannet av StatoilHydro, Statkraft, RWE og Airtricity for å styrke den felles satsingen.

– Norske leverandører kan få en viktig rolle i denne runden. Det er mulig å skape en god leverandørindustri i Norge, men konkurransen er hard, sier Alfstad.

Han understreket behovet for å styrke elnettet, som Teknisk Ukeblad har skrevet om gjentatte ganger.

– Nettet i landene rundt Nordsjøen må styrkes. Norge er viktig med sin regulatorkraft gjennom vannkraften. Offshore vindkraft er essensiell for å nå de europeiske vindkraftmålene. StatoilHydro og Statkraft er med, sier Alfstad.

SAMARBEIDER: StatoilHydro og Statkraft er med i selskapet Forewind som skal gi mer kraft til de norske selskapene i kampen om å få bygge ut de enorme mengdene vindkraft som britene planlegger i den såkalte "Runde 3". Også Airtricity og RWE er med i Forewind.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.