OLJE OG GASS

Første undervannskullet klart

Anders J. Steensen
24. juni 2010 - 07:03

BERGEN: Høsten 2007 startet Høgskolen i Bergen(HiB) en linje for å utdanne ingeniører rettet mot undervannsteknologi (subsea).

46 gjennom

Opprinnelig hadde HiB tenkt at linjen skulle ha 40 studieplasser og gav åpning for 60 studenter. Hele 53 studenter takket ja til tilbudet da det kom. Av disse har 46 fullført studiet i år.

Studiet ble startet på initiativ fra og er gjennomført i samarbeid subseaklyngen i bergensområdet. Selve studiet har blitt gjennomført som en kombinasjon av teori og praksis.

Studentene har i studieperioden vært utplassert hos forskjellige bedrifter for å få praksis og innføring i subseateknologiene. De aller fleste har i tillegg fått jobb eller skal ta videre utdanning.



Skitt på fingrene

De aller fleste er svært fornøyde med å ha hatt praksisplasser.

– Det hjelper oss å forstå hva dette handler om. Vi har fått ta og føle på utstyr, jobbet med selvstendige oppgaver i bedriftene og fått møkk på hendene. Det gir en uvurderlig erfaring som er viktig å ta med seg, sier Henrik Sture. Hans hovedoppgave som student har vært for Framo Engineering hvor han sammen med Geir Andre Thomassen har utviklet et system for tilstandsovervåking av subsea pumper.

Få fristelser

Sture legger også vekt på at subsealinjen ikke har delt lokaler med de andre studentene inne i Bergen, men har holdt til i lokaler leid av AGR-gruppen ute på Straume i Fjell kommune på Sotra.

– Det har gitt muligheter til ekstra fordypning uten forstyrrende elementer slik studentene opplever inne i Berge. Der ute er det ikke så mye som frister, sier Sture.



Laget eget panel

Jonas Lie Olsen har kanskje hatt den tyngste oppgaven av studentene. Han har bygget et luftdrevet panel for å styre hydraulikken på installasjoner og verktøy under vann.

– Å ha dette hydraulikkpanelet pneumatisk er en stor fordel. Da kan de plasseres hvor som helst om bord på en plattform uavhengig av hva slag eksplosjonssikringssone utstyret befinner seg i fordi det ikke kan danne gnister, sier Jonas Lie Olsen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Han utførte oppgaven for selskapet NTOS og har allerede startet å arbeide for dem.



Løft og transport

Ikke alle oppgavene studentene har gjennomført er rettet til undervannsindustrien.

Eldar Tranøy har utført beregninger for løft og transport av en helt ny MEG-behandlingsenhet for Troll-anlegget på Kollsnes.

MEG-anlegget er bygget ved Aker Solutions Stord.

– Prosjektet har gitt meg god erfaring i rapportskriving. Selve anlegget skal brukes til den nye planlagte 36” rørledningen som skal inn til Kollsnes, forteller Tranøy.

Selv har han bestemt seg for å gå videre med en mastergrad i systems engineering ved Høgskolen i Buskerud på Kongsberg.



Ansetter mange

– Vi har stor nytte av de studentene som er her i praksisperioder og som fortsetter både i sommerjobber og nå som fast ansatte, forteller direktør Arne Bengt Riple i Aker Solutions Subsea Lifecycle Services.

Aker Solutions er en av de mange bedrifter som har tatt i mot 10 studenter hver sommer og som har ansatt fem av studentene som går ut i år.

– Vi er nærmest en opplæringsbedrift. Vi har også årlig rundt 20 lærlinger, hvorav 15-16 blir ansatt. Markedet for servicetjenester på undervannsutstyr er fortsatt i sterk vekst og vi regner med ytterligere ansettelser i årene som kommer, sier Riple.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.