INDUSTRI

Første offer for kvotesystemet

Mona Sprenger
16. apr. 2007 - 07:22

NorFraKalk er i ferd med å bygge et nytt stort foredlingsanlegg for brentkalk i Verdal.

Bedriften har søkt utslipp av 245 000 tonn CO 2. Investeringene er på nesten 200 millioner kroner, og planlagt oppstart er i november i år.



Må kjøpe alle CO 2-kvotene

Det er for sent til at NorFraKalk vil komme inn under regjeringens forslag til gratis kvotesystem for fastlandsindustrien. I dette forslaget får fastlandsindustrien nesten alle klimakvotene for perioden 2008–2012 gratis, men det gjelder ikke ny virksomhet.

– Fra nå av er butikken stengt, sa finansminister Kristin Halvorsen, da forslaget ble lagt frem.

Dette forslaget betyr at NorFraKalk må kjøpe alle CO 2-kvotene for det nye forbrenningsanlegget. Det bekrefter både kilder i Miljøverndepartementet og Statens forurensingstilsyn overfor Teknisk Ukeblad. Med en kvoterpris på 150 kr pr. tonn CO 2 vil regningen kunne komme på over 35 millioner kroner.



Ble lovet kvoter

På det 25 mål store industriområdet i Verdal kommune går byggeprossesen som planlagt. Første byggetrinn vil gi en produksjonskapasitet på 200 000 tonn brentkalk. Anlegget vil få 10-15 ansatte til å begynne med, pluss at det styrker arbeidsplassen hos leverandøren Verdalskalk AS.

– Vi blir det nyeste og mest moderne brentkalkanlegget i Norge, og vi ble lovet frikvoter av myndighetene i tidligperioden av kvotesystemet. Det er håpløst å drive når regjeringens vurderinger endrer seg så raskt. Det snur opp ned på alt, sier daglig leder i NorFraKalk Sten Solum. Han vil ikke spekulere i konsekvensen for bedriften hvis regjeringens forslag går igjennom.

– Det er så å si umulig å forholde seg til, men det er liten tvil om at konsekvensene vil bli dramatiske. Forslaget kan ikke bli stående sånn.



– Diskriminerende

Det er Norsk Industri enig i:

– Dette er veldig diskriminerende for nyetableringer og for de som vil utvide kapasiteten. Vi tror ikke det er hensiktsmessig. Det er den nyeste teknologien som er mest CO 2-effektiv, sier direktør i Norsk Industri Svein Sundsbø. Han viser til at andre land i EU har satt av en pott til ny industri og understreker at Norsk Industri arbeider med saken.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi ser på den i forbindelse med høringsuttalelsen til regjeringen.

Høringsfristen for regjeringens forslag til kvotehandelssystem for perioden 2008-2012 er 15. april. Deretter skal Stortinget endre norsk lov og EU godta regelsettet slik at nye regler kan tre i kraft fra 1. januar neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.