ENERGI

Først med barhåndmetoden

Montører fra TrønderEnergi trener i skifting av isolatorkapper. FOTO: PER STEINAR MIKKELSEN
Montører fra TrønderEnergi trener i skifting av isolatorkapper. FOTO: PER STEINAR MIKKELSEN Bilde: PER STEINAR MIKKELSEN
Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
5. sep. 2003 - 08:00

Fire montører fra Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) gjennomførte det første grunnkurset ved opplæringssenteret for AUS (Arbeid underspenning) i Tranamarka Energipark like ved Steinkjer.

Avslutningsoppgaven var montering av vernespiral på NTEs 132 kV linje mellom Eidum i Stjørdal og Meråker.

NTE er første nettselskap i Norge som tar i bruk barhåndmetoden. Den skal nå brukes ved tilstandskontroll på en 66 kV linje i Ytre Namdal. NTE har mesteparten av sitt nett på 66 kV og skal nå videreutvikle arbeidsmetodene.

- Montørene på kurset har vært aktivt med på å videreutvikle både arbeidsteknikker og utstyr. Når de har fått mer trening og erfaring, skal nye teknikker utprøves. Blant annet skal de ta i bruk en lift med påmontert isolerstige for enklere adkomst, opplyser daglig leder Per Steinar Mikkelsen ved senteret.

Tranamarka Energipark AS eies av Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) og Egge videregående skole i Steinkjer. Det er en videreføring av tidligere AUS Fagsenteret ved den videregående skolen.

Enklere kontroll

- Den største fordelen med barhåndmetoden er at det lettere å foreta kontroll når du kommer tettere innpå fasen. Ved inspeksjoner er det lett å åpne klemmene og se om det er vibrasjonsskader på kordelene, sier Stein Øksnes.som er prosjektleder for vedlikehold på regionalnettet til NTE og koordinator for AUS-opplæringen. Montørene kan også enkelt sette på en reparasjonsspiral og skifte til en kraftigere klemme som også kan ta reparasjonsspiralen.

Egil Asbøll og Mikkelsen har vært sentrale i utviklingen av det nye kurset. Asbøll er en veteran på området og har vært med siden starten på AUS i Norge i 1969. Han sluttet som nettsjef i TrønderEnergi (tidligere Sør-Trøndelag Kraftselskap) for å arbeide med AUS på heltid.

- Forskrifter og normer i Norge har ikke vært tilpasset denne metoden. Det har medført mye korrespondanse med firma i utlandet som har erfaring i bruk av metoden. Det vi har fått tilgang til har vi måttet tilpasse norske forhold, og drøftet dette videre med DBE, sier Mikkelsen.

Han mener at vi bare er i begynnelsen av å bruke barhåndmetoden. Neste prosjekt er å videreutvikle AUS i stasjonsanlegg for 66 kV og over.

Hansker og isolerstang

Tranamarka Energipark gjennomførte også sitt første kurs i hanskemetoden før ferien. Her arbeider montørene med isolerte hansker med lange mansjetter. Montørene arbeider enten ut fra en isolert plattform eller en isolert lift på et kjøretøy. Kurset var et samarbeid med Nordmøre Energi AS, med fire personer som fra før har kompetanse fra AUS klasse 2. Kurset ble gjennomført med første del i Tranamarka, og avsluttet på NEAS sitt 22 kV anlegg med instruktør til stede. NEAS har valgt å satse på AUS og har investert i utstyr for hanskemetoden.

Mikkelsen minner om at også etter å ha tatt i bruk nye arbeidsmetoder vil isolerstangmetoden være viktig. Selv når arbeidet utføres etter hanske- eller barhåndmetoden er montørene avhengig av isolerstangmetoden for å kunne flytte faser eller foreta koblinger i anleggene.

For de aller fleste everk i Norge vil isolerstangmetoden være det eneste alternativet ennå noen år. En undersøkelse avdekket at flere montører har hatt problemer med å utføre AUS etter isolerstangmetoden på grunn av ubekvem arbeidsstilling. En fordel med både hanske- og barhåndmetoden er gode arbeidsstillinger uten tunge løft.

- Ulempen spesielt for hanskemetoden er at en er avhengig av adkomst med kjøretøy. Dette er også et prosjekt Tranamarka Energipark AS har på arbeidsprogrammet i samarbeid med everk og leverandør av kjøretøy, sier Per Steinar Mikkelsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.