IT

Først i verden med 4D-bilder av oljefelt

Espen Zachariassen
13. jan. 2010 - 15:36

Når et oljeselskap gjør de første undersøkelsene av et leteområde, har geologene og geofysikerne en utfordring med å uttrykke og formidle sine ideer og forestillinger som er basert på geologiske og geofysiske data.

Dette informasjonsgrunnlaget er svært ofte tynt, og det er ikke lett for fagfolkene å gjengi de mentale bildene de sitter med i hodet.

Nå er en prosjektgruppe i Bergen i gang med å utvikle et dataverktøy som skal gi dem mulighet til å enkelt å tegne modeller som andre medarbeidere kan forstå. Arbeidsnavnet er ”Geoillustrator”.



Animasjon

Her er det snakk om illustrasjoner eller modeller i fire dimensjoner, 4D.

– Vi skal utvikle metodikk og programvare som lar geologene raskt skissere 3-dimensjonale illustrasjoner og modeller av geologiske strukturer. I tillegg kommer tid som en fjerde dimensjon: Geologene skal lage bildeserier og animasjoner for å illustrere sine teorier om hvordan olje og gassreservoar er blitt dannet og har utviklet seg over tid, forklarer prosjektleder Tor Langeland ved Christian Michelsen Research (CMR).



Papir og blyant

– I dag bruker vi enkle midler som blyant og papir og bistand fra vårt tegnekontor. Tolkninger og ideer kan gå tapt når informasjonen skal overføres til en annen person. Det er bedre at den geologen som sitter med ideen har et verktøy for å uttrykke den visuelt på egen hånd, sier Jens Grimsgaard, ledende geofysiker ved Statoils forskningssenter i Bergen.

– Vi snakker ikke om umiddelbare olje- og gassfunn, men om å få dannet et riktig geologisk bilde i en tidlig utforskningsfase. Dermed skal vi lettere og raskere kunne se hvor lovende området er, sier Grimsgaard.

Ingen tegneprogram

Den grunnleggende ideen står forsker Daniel Patel ved CMR for, med sin doktorgrad på visualisering av seismikkdata i fjor høst.

– Fellesnevneren i doktorgraden har vært å sette seg inn i illustratørens rolle, med bruk av penn, farger og papir. Så langt eksisterer det ikke noe skikkelig tegneprogram, mens mye av illustrasjonsprosessen kan automatiseres, sier Patel til Teknisk Ukeblad.



Medisin

Arbeidet er inspirert av medisinsk forskning, der man undersøker kroppsdeler i tredimensjonale, dynamiske bilder.

Han ser for seg flere bruksområder for Geoillustrator.

– I første rekke er det interessant for oljeselskapene å kunne lage modeller tidlig i letefasen, slik at man kan fatte de rette beslutningene så raskt som mulig. Og senere blir det enklere å lage gode og forståelige illustrasjoner for politikere og mediene, sier Patel.



Sparer tid

Dagens modeller er statiske. Etter hvert som det kommer inn mer data, som fra nye seismikkundersøkelser, er det i dag mye arbeid å tegne om modellene. Med det nye verktøyet kan dette gjøres på sekunder, ifølge Patel.

Dette er et vesentlig poeng for Statoil.

– En enkel måte å endre på modeller er viktig. Etter hvert som man jobber med et område, får man mer data på plass. Det nye verktøyet skal gi rom for å kunne begrense og forbedre modeller i takt med dataene som kommer inn. Og det sier seg selv at det ikke bør gå for lang tid fra man får inn data og analyserer dem og til man forbedrer modellene, sier Grimsgaard hos Statoil.



Først på banen

Prosjektet Geoillustrator kjøres i samarbeid mellom CMR, Universitetet i Bergen med Institutt for informatikk og Institutt for geovitenskap, og Statoil. Selskapet støtter arbeidet med fagkompetanse og 7,5 millioner kroner over fire år. I tillegg er det gitt støtte fra Petromaks med drøyt 10 millioner kroner.

– Bergensmiljøet er langt fremme og det første som tar tak i denne problemstillingen. Vårt mål er å etablere en internasjonalt ledende forskingsgruppe med fokus på maskingenerete geovitenskapelige illustrasjoner, sier prosjektleder Tor Langeland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.