KRAFT

Forskere slår alarm om CO2-lekkasjer

BP vil separere hydrogen og CO2 fra naturgass. hydrogen går til ren energiproduskjo n iet grasskraftverk, mens CO2 komprimeres og sendes i rør og ned i Miller-feltet.
BP vil separere hydrogen og CO2 fra naturgass. hydrogen går til ren energiproduskjo n iet grasskraftverk, mens CO2 komprimeres og sendes i rør og ned i Miller-feltet. Bilde: BP
Ole K. Helgesen
27. okt. 2006 - 09:11

Tidsskriftet New Scientist har publisert en amerikansk studie som viser at blandingen av CO 2 og saltvann kan føre til at mineralene i bergveggen i reservoaret løser seg opp.

Dermed kan CO 2 finne veien tilbake til atmosfæren.

Amerikansk test

Det er US Geological Survey som kommer med den oppsiktsvekkende konklusjonen.

Forskerne har pumpet 1600 tonn CO 2 på 1500 meters dyp inn i Frio-formasjonen, en sandsteinsformasjon utenfor Texas, for å undersøke virkningene av CO 2-injeksjon.

Surt som eddik

- Vi kan ikke lagre CO 2 overalt, uten å vite hvordan grunnen er, og hva som skjer med den, sier Yousif Kharaka, som ledet forskningsarbeidet, til New Scientist. Han og kollegene fant ut at Ph-verdien i saltblandingen i reservoaret falt fra nesten nøytrale 6,5 til 3,0, like surt som eddik.

Det har ikke oppstått lekkasje i det studerte reservoaret ennå, men Kharaka sier at det er fullt mulig, spesielt steder hvor eksisterende sprekker i berggrunnen er fylt med karbonatrike mineraler.

Statoil avslappet

Eksperter hos Statoil, som har drevet med CO 2-injeksjon i 10 år på Sleipner-feltet, blir ikke skremt av forskningsresultatet fra USA.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi er fullt klar over at Ph-verdien synker når CO 2 blander seg med havvann i reservoaret. Og CO 2 kan bane seg vei gjennom sprekker dersom kartleggingen på forhånd er for dårlig. Men så lenge forholdene er riktige, reservoaret er stort nok og overvåkningen tilstrekkelig, er vi trygge på at det ikke oppstår lekkasjer, sier Tore A. Torp i Statoil.

Han er en av verdens fremste eksperter på CO 2-injeksjon.

Sakte prosess

Torp forteller at det er mange faktorer som gjør lekkasjer lite sannsynlig på norsk sokkel.

Utenfor Norge består berggrunnen hovedsakelig av sandstein. Rundt 10 prosent av kalsiumsilikatkornene i sandstein vil reagere og bli til kalsiumkarbonat og kvarts, men disse stoffene har også fast form. Dermed vil CO 2-en fremdeles ikke kunne gå noe sted. Kalsiumsilikatet reagerer veldig sakte.

- Våre studier viser at en eventuell gjennomstrøm av CO 2 vil bli mindre enn én meter per 1000 år. I tillegg ligger det tette leirskiferlag over berggrunnen som ikke reagerer med den sure blandingen. Men etter 10 år med CO 2-injeksjon på Sleipner-feltet ser vi absolutt ingen tegn til at det noe har strømmet opp i leiren, sier Torp.

Ingen fare

Sammen med fagfolk fra blant annet Australia og USA, har norske eksperter nylig gått gjennom alt som kan gå galt i forbindelse med CO 2-injeksjon på Sleipner.

– Konklusjonen var at det er ingen fare, så lenge man har tilstrekkelig overvåkning, sier Torp.

Han understreker også at det er fullt mulig å stoppe en lekkasje dersom det skulle oppstå en.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.