KRAFT

Forsker på neste generasjons CO2-håndtering

STORSTILT EU-OPPDRAG: Sintef skal forske på tekniske løsninger som er aktuelle ved neste generasjons renseanlegg for CO2, og hvordan fangstkostnadene kan reduseres. 


Mulig CO2-lager i Sleipner-feltet.
STORSTILT EU-OPPDRAG: Sintef skal forske på tekniske løsninger som er aktuelle ved neste generasjons renseanlegg for CO2, og hvordan fangstkostnadene kan reduseres. Mulig CO2-lager i Sleipner-feltet. Bilde: Statoil
Jannicke Nilsen
16. okt. 2007 - 10:25

SINTEF Energiforskning skal lede EUs nyeste forskningsprosjekt på CO 2-håndtering i kull- og gasskraftverk.

Øke lønnsomheten

Prosjektet DECARBit skal utvikle neste generasjons teknologi for fangst av CO 2 fra kull- og gasskraftverk, og bidra til at framtidas løsninger blir vesentlig billigere enn eksisterende teknologi.

Målet er å komme ned i fangstkostnader på 15 Euro per tonn CO 2. Det er mindre enn en fjerdedel av anslåtte kostnader for CO 2-fangst på Kårstø med tilgjengelig teknologi.

Eget initiativ

EU-prosjektet skal vare i fire år og har en total ramme på 120 millioner kroner. Det tilsvarer over det dobbelte av norske myndigheters årlige bevilgning til slik forskning.

Mellom 30 og 40 millioner går til forskning ved SINTEF og NTNU.

– Initiativet til prosjektet kom fra oss. Tilslaget viser at vi har forsknings-Europas tillit og bekrefter at SINTEF og NTNU er et av de ledende forskningsmiljøene globalt innenfor CO 2-håndtering, sier Nils A. Røkke, direktør for gassteknologi i SINTEF og professor Olav Bolland ved NTNU i en pressemelding.

Flere prosjekter

Prosjektet har 14 partnere fra åtte land, og er det første CO 2-håndteringsprosjektet innenfor EUs 7. rammeprogram for forskning og utvikling, som startet i 2007.

Til sammen deltar SINTEF og NTNU i 14 EU-prosjekter knyttet til forskning på CO 2-håndtering. SINTEF og NTNU leder fem av disse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.