KRAFT

Forsker på mer vindkraft til havs

TIL HAVS: Vindturbiner ute i sjøen er ikke nytt. Dette er Middelgrunden utenfor København. Norge vil plassere vindturbinene lengre ute. Da trenger vi mer kunnskap.
TIL HAVS: Vindturbiner ute i sjøen er ikke nytt. Dette er Middelgrunden utenfor København. Norge vil plassere vindturbinene lengre ute. Da trenger vi mer kunnskap. Bilde: Bonus
14. des. 2006 - 11:26




Norge skal ligge i teten på utnyttelse av vindkraft på dypt vann.

Forskningsrådet støtter et treårig forskningsprosjekt som skal legge grunnlaget for ny norsk næringsvirksomhet.

Dypere - dypest

Prosjektet vil kombinere kunnskap om vindteknologi med erfaring fra offshore- og energiindustrien til å utvikle vindparker på dypt vann, det vil si dyp større enn 30 meter.

Vindparker på dypt vann vil ikke skape miljøproblemer og vindforholdene er bedre enn på land, men det gjenstår fortsatt flere forskningsutfordringer.

Sintef i førersetet

Prosjektet ledes av Sintef Energiforskning som har med seg Institutt for energiteknikk, Marintek, Umoe Ryving, Norsk Hydro, Statnett og NTNU. Prosjektrammen er 18 millioner kroner over tre år der Forskningsrådet bidrar med halvparten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ifølge en pressemelding fra Forskningsrådet er målet å fremme norsk utvikling innenfor offshore vindkraft og finne frem til tekniske løsninger som sikrer god økonomi i vindparkene

Dansk rev

Offshore vindparker har til nå vært bygd på grunt vann der vindturbinene er plassert på plattformer som står på havbunnen. Den største av slike vindparker er danske Horns Rev på 160 MW, men større er under planlegging i flere land.

Likevel er det på større havdyp at potensialet er størst og da er flytende konstruksjoner den billigste metoden. Slike vindparker kan bli store, med 1000 MW effekt plassert 50 kilometer fra land. En utfordring er å finne gode tekniske løsninger for å koble strømkablene til plattformene.

Fokus

Prosjektet vil se på tre områder:

- Designverktøy for å konstruere offshore vindkraftkonsepter

- Utvikle aerodynamiske rotorløsninger for store turbinblader

- Skaffe løsninger for kostnadseffektive løsninger for å koble vindparkene til strømnettet på land

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.