OLJE OG GASS

Forlenger levetiden på undervannsbrønner

Statoil har byttet ut kontrollsystemene på undervannsbrønnene i feltene Vigdis og Tordis. Det sikrer drift fram til 2030.

Subsea-installasjon for Tordis blir lastet ombord på Edda Flora  Fra venstre  Deck Supervisor Bjarte Nordgård og  Gunvald Hagen Deepocean
Subsea-installasjon for Tordis blir lastet ombord på Edda Flora Fra venstre Deck Supervisor Bjarte Nordgård og Gunvald Hagen Deepocean Bilde: Marit Hommedal
Anders J. Steensen
8. feb. 2012 - 17:02

Stavanger: Rundt halvparten av Statoils olje og gassproduksjon på norsk sokkel kommer fra undervannsbrønner. Mange av disse begynner å trekke på årene og har behov for å oppgraderes.

– Det er særlig vanskelig å skaffe reservedeler til kontrollsystemet, som styrer brønnventiler og instrumentering på og i brønnen. De elektroniske komponentene er gått ut av produksjon og lagerføres ikke lenger, forteller prosjektleder Joar Kristensen i Statoil.

For Statoil betyr det at feil i kontrollsystemet ikke umiddelbart kan rettes på og at brønnen må stenges ned over lengre perioder. For å bøte på dette gjennomførte Statoil studier for feltene Vigdis og Tordis i 2007, for om mulig å skifte ut kontrollsystemene på til sammen 26 brønner, 14 på Tordis og 12 på Vigdis samt tilhørende utstyr på plattformene Gullfaks C og Snorre A. Studiene ble utført av de to leverandørene av undervannsutrustningen ved de to feltene, henholdsvis GE Oil & Gas og Aker Solutions (opprinnelig ABB og Kværner).

Statoil regner med at alle brønnene er fornyet i løpet av året.

0031377_-_Tordis_-_Photo_FMC_Kongsberg_Subsea_-_Statoil 1112161457.jpg

Over på industristandard

– Studiene viste at det var fult mulig å skifte ut kontrollsystemene med minimal nedstenging av produksjonen og at prosjektet var gjennomførbart. Vi utlyste en konkurranse mellom de to leverandørene og valgte å gå videre med GE Oil & Gas, forteller Kristensen.

De nye kontrollsystemene skulle leveres i henhold til ISO-krav i tillegg til Statoils egne krav til denne typen utrustning. Blant annet skulle de ha kommunikasjon både via fiber og kobber. De skulle adresseres med TCP/IP og ha en standard kommunikasjon via RS-422. I tillegg skal det være mulig å koble dem opp mot utstyr med Profibus og Ethernet som er standard for undervannsutrusting.

Les også: Mer olje uten borerigger

Standard elektronikk

Rune Strømquist i GE Oil & Gas forklarer at de baserte sine nye kontrollmoduler på et nytt system de hadde under utvikling, men som ble materialisert gjennom prosjektet Tordis Vigdis Control system Modifications (TVCM). 0031375_-_Vigdis_-_Photo_Norsk_Hydro_-_Statoil 1112161457.jpg

Hele konseptet er basert på undervannskontrollmodulen Semstar5, som GE fikk en innovasjonspris for under OTC i Houston i 2011.

– Mens tidligere kontrollmoduler i stor grad var basert på egenutviklet elektronikk, er Semstar5 basert på standard industrielektronikk. Det gjør det lettere å vedlikeholde og skaffe reservedeler senere, sier Strømquist.



Opprettholder produksjonen

TVCM-prosjektet er unikt siden hele utskiftingen gjøres mens feltet er i produksjon. Men det er også unikt i den forstand at GE setter sine kontrollmoduler på undervannsutrustning fra en konkurrent, Aker Solutions, i tillegg til sine egne ventiler.

– En del av avtalen var at den som vant anbudet skulle få tilgang på interfacedata fra konkurrenten, forteller Strømquist.

For å løse problemet med at undervannsutrustningen fra begge leverandører var av eldre dato, måtte det lages adaptere som kunne kobles på de eksisterende tilkoblingpunktene på den gamle utrustningen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Dette er avanserte adaptere som inneholder koblinger både til signaler for styring og instrumentering, samt hydraulikk til aktuatorer. I tillegg kan de nye kontrollmodulene kobles direkte mot nedihullsinstrumenteringen, forteller Kristensen.

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.