NETTARKIV

Forbannet på Hydro-ledelsen

Anders J. Steensen
7. okt. 2008 - 14:56

En skjermet klikk i Hydros konsernledelse holdt tilbake Libya-informasjon fra Eivind Reiten og til sjuende og sist StatoilHydro. Men ingen av de involverte er Hydros problem lenger.

Store anstrengelser ble gjort for å holde informasjonen tilbake fra Reitens nese, konkluderte Hydro-granskerne - som hemmelige telefonmøter og kamuflerte møter på pizza-restauranter rundt om i europeiske byer.

Felles for dem er at dette er blitt Helge Lunds personalproblemer - ikke Eivind Reitens.

- Det finnes fortsatt ansatte i Hydro i dag som var involvert i Libya-prosessen, men disse befant seg på et nivå som ikke reiser tvil om tilliten i dag, sa Eivind Reiten tirsdag.

Nektet å kommentere

Han nektet samtidig å kommentere Helge Lunds indignasjon over at Libya-skandalen ikke kom ham for øre før Hydros olje- og gassdivisjon, hvor alle problemene var samlet, var på full fart inn i Statoil-systemet.

- Dette er forhold som angår selskapene og som ligger klart utenfor granskernes mandat. Derfor ser jeg heller ingen grunn til å kommentere dette, sa en irritert Reiten.





– Dette er en av de vanskeligste enkeltsakene jeg har måttet håndtere som konsernsjef. Dette er forhold som vi ble oppmerksomme på bare dager før fusjonen mellom selskapene var en realitet. Forholdene fant sted noe tilbake i tid, i en periode da selskapene opererte separat. Håndteringen av denne saken er utfordrende, også i lys av dette, sa Statoils konsernsjef Helge Lund.



Informerte ikke



Lund var relativt krass overfor Hydro.



– Granskingsrapporten dokumenterer at Hydro ikke informerte om forholdene, til tross for at Statoil stilte spesifikke spørsmål rettet mot dette. Når det gjelder håndteringen av dette videre, er det en sak mellom selskapene. Vi vil se på om det må iverksettes ytterligere tiltak utover det granskingen har vist, sa han.



– Det ville vært en fordel om denne informasjonen kom på forhånd. Det kunne også avklart sider ved fusjonen.



Lund ville ikke kommentere eventuelle rettslige skritt.



– Det er for tidlig å trekke konklusjoner på dette, da det kan være et utestående punkt mellom Statoil og Hydro.



Dermed er tre av Hydros tidligere toppfolk ute av StatoilHydro som følge av mistanker om korrupsjon i Libya. Først måtte Eivind Reiten forlate sin posisjon som styreformann, da korrupsjonsanklagene ble kjent i fjor høst. Nå må to andre toppfolk fra Hydro forlate sine posisjoner, Tore Torvund som tidligere leder av Hydro produksjon (olje og gass), samt Morten Ruud som ansvarlig for Hydros utenlandsoperasjoner da Hydro kjøpte opp Saga Petroleum i 1999.





Ombestemte seg

Hydro fikk godkjent av NOC at de trakk seg ut, og totalt 6,5 millioner USD ble betalt til Vexol i perioden frem til mars 2001. Eierandelene ble imidlertid ikke solgt. I 2001 revurderte Hydro sin posisjon i Libya, og selskapets styre besluttet i september 2001 å beholde sine eierandeler i landet.

Konsulentavtalen med Gammudi ble avsluttet, etter at til sammen 925.000 dollar ble utbetalt med siste innbetaling i august 2001. Totalt har Hydro gjennom sine avtaler med Gammudi og Vexol betalt 7,425 millioner dollar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.