OLJE OG GASS

For ett år siden var de så forbannet på oljeindustrien at de flyttet

Ny fracking-dokumentar.

Anne og John Seay følte at de måtte flytte fra hjemmet sitt, midt i skiferboomen i West Virginia.
Anne og John Seay følte at de måtte flytte fra hjemmet sitt, midt i skiferboomen i West Virginia. Bilde: Keely Kernan/skjermdump
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
30. mai 2015 - 14:51

– Jeg er bare lei av å være forbannet. Det gjør meg sint hele tiden. Det kontinuerlige bråket og holdningene til lastebilsjåførene som forsøker å presse deg av veien.

Dette sier John Seay i den kommende dokumentarfilmen «In The Hills and Hollows», der blant annet han og kona Anne blir portrettert.

Filmen er sammensatt av en rekke korte historier om innbyggere som har blitt påvirket av olje- og gassindustrien i West Virginia.

Les også: Fracking, forurensning og fyllekjøring i Eagle Ford

Påvirket av industrien

Det er den prisvinnende amerikanske filmskaperen Keely Kernan (30) som er i full sving med å lage dokumentaren. Hun forteller Teknisk Ukeblad at hun har ferdigstilt om lag 60 prosent av filmen.

– Vi holder på å sikre finansiering for å ferdigstille resten av filmen, sier hun.

Selv vokste hun opp i Appalachian-fjellene i Pennsylvania, rett ved grensen til Maryland og West Virginia. Etter å ha laget dokumentarfilmer en rekke steder rundt i verden, flyttet hun til West Virginia i 2013.

Det var da ideen om «In The Hills and Hollows» kom.

– Jeg bestemte meg for å lage filmen etter å ha brukt mye tid sammen med innbyggere i West Virginia som har blitt påvirket av olje- og gassindustrien, sier hun.

Storinvestor: Storinvestor: – Oljeingeniørene har vært overbetalt

– Wow

Kernan mener dokumentaren hennes viser en gjentakelse av historien.

– Vi har sett arven etter kull-boomen: Forgiftning av vann, og ressurser som forlater området. Jeg bestemte meg for å lage filmen for å dele innbyggernes historier. Det er med på å løfte frem en viktig debatt om hva slags fremtid vi som innbyggere ønsker å ha, sier hun.

Anne og John Seay som portretteres i filmen forteller i klippet (som du kan se over) at de flyttet fra Los Angeles til de grisgrendte strøkene i West Virginia.

– Jeg kom hit og tenkte: Wow. Dette er det mest fantastiske stedet, sier Anne.

Men gleden over det nye stedet gikk fort over. Etter hvert var det så mye støy i det landlige området, samt at trusselen om ødelagt drikkevann gjorde at de ikke holdt ut lenger. De forteller at huset var nærmest omringet av brønner.

– Det ligger en brønn 450 meter den retningen. Og en brønn 550 meter i den retningen.

I november ble fracking forbudt i Denton:I november ble fracking forbudt i Denton. Nå blir det forbudt å forby fracking

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vil aldri se stedet igjen

– Det skumle er at oljeindustrien sier at de gode nyhetene er at det fortsatt er 94 prosent igjen av West Virginia å bore. Vel, hva har vi igjen da, spør John.

Ekteparet bestemte seg for å flytte fra området i august 2014. Det skal ha vært et vanskelig valg.

– Fjellene i West Virginia er hjemme for meg, og jeg føler meg skyldig når jeg drar. Men jeg har tapt kampen, sier Anne.

– Nå tror jeg enten huset vårt kommer til å bli revet, ellers blir det en slags camp for olje- og gassarbeiderne. Jeg vil aldri se dette stedet igjen. Jeg vil aldri komme tilbake, og det gjør meg så trist, sier hun.

Les også: Her spør James om olje- og gasskommisjonen vil drikke «fracking-vann»

– Løfter problemstillinger

Filmskaper Keely Kernan forteller til Teknisk Ukeblad at hun ikke hadde noen hypotese da hun startet med prosjektet. Hun møtte mennesker, og dannet seg en hypotese etter hvert.

Hun forteller at Anne og Johns historie, sammen med en rekke andre, løfter opp større problemstillinger til overflaten.

– Disse problemstillingene er for eksempel mineralrettigheter kontra overflaterettigheter, og ekspropriasjon kontra individuelle og fellesskapets rettigheter. Dette må bli adressert i USA, sier hun.

– I utgangspunktet er meningen å provosere frem spørsmålet: Hva betyr egentlig eiendomsrett i dag.

Les også: «Betydelig helserisiko» gjør fracking ulovlig i New York

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.