KLIMA

Folkehelseinstituttet anbefalte ikke UV-stråling

Dag Yngve Dahle
19. okt. 2007 - 12:32

Klorrensing av vann tar ikke knekken på disse parasittene, som er funnet i drikkevann i Oslo. Det gjør derimot UV-stråling.

Svart på hvitt

Men i en artikkel fra 2003 ga Nasjonalt folkehelseinstitutt retningslinjer for vannrensing. Der het det:

”Vi anbefaler ikke at alle norske vannverk som bruker klor til desinfeksjon i dag, umiddelbart skal måtte gå over til andre former for vannbehandling."

I artikkelen het det også: "Ved mange vannverk vil man kanskje kunne ha en god sikkerhet, også i forhold til parasitter og bakteriesporer, ved å ha en sikker vannkilde i kombinasjon med den vannbehandling man allerede har."

Folkehelseinstituttet vurderte altså ikke parasittfaren som så stor at de ville pålegge norske vannverk å UV-stråle drikkevannet.

I stedet ba de vannverkene "vurdere om de allerede nå bør planlegge og etter hvert skifte til bedre vannbehandlingsmetoder".

Føre var

– Folkehelseinstituttets artikkel var basert på risikosituasjonen slik både myndighetene og vannverksbransjen vurderte den i 2003. Den gang hadde vi ikke hatt alvorlige parasittangrep gjennom drikkevannet her i landet. Parasittutbruddet i Bergen kom først året etter, sier Toril Hofshagen, assisterende direktør i Norvar, en interesse- og kompetanseorganisasjon for vann- og avløpssektoren.

- Ville dere heller hatt et krav eller et pålegg om UV-stråling?

– Ja, selvsagt. Vannverkene er avhengige av en kompetent drikkevannsmyndighet, som kan bidra i risikovurderinger og stille tydelige krav der det er behov for økt vannbehandling, sier hun.

I forkant

Enkelte vannverk, for eksempel i Oslo kommune, valgte å være føre var.

– Mange norske vannverk har allerede en vannbehandling mot parasitter, og mange er i ferd med å bygge ut, slik at de kan gjennomføre en slik behandling. Bergen og Oslo er eksempler på kommuner som har tatt parasittrisikoen på alvor, og tidlig startet bygging av anlegg som gjennomfører UV-stråling. Dessverre var de for sent ute i Bergen, og dessverre har vi nå fått denne episoden i Oslo. Men myndighetene bør ikke kritisere Oslo og Bergen kommune for dette, siden de kommunale vannverkene har fulgt og tildels ligget i forkant av myndighetenes anbefalinger, sier Hofshagen.

Therese Øgaard, seniorrådgiver i Nasjonalt folkehelseinstitutt, har følgende kommentar til saken:

– Ingen av våre fagfolk er tilgjengelig for øyeblikket. Vi henviser derfor til informasjonen som ligger på våre nettsider, sier Øgaard.

Halve Norge drikker ikke-renset vann

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.