NETTARKIV

Flytter atomer

SUPERKRYMPERE:
Forskningssjef Markus Ternes til venstre med kollegene Chris Lutz og Andreas Heinrich ved IBMs forskningssenter i California ser for seg elektroniske kretser som er noen atomer i bredden.
SUPERKRYMPERE: Forskningssjef Markus Ternes til venstre med kollegene Chris Lutz og Andreas Heinrich ved IBMs forskningssenter i California ser for seg elektroniske kretser som er noen atomer i bredden. Bilde: IBM
27. feb. 2008 - 13:40

Det er snart 20 år siden IBMs forskere klarte å skrive navnet på datakonsernet med enkeltatomer. Denne forskningen resulterte i nobelprisen i fysikk. Nå har forskere ved IBMs forskningssenter i Almaden i California sammen med kolleger fra Universitetet i Regensburg i Tyskland klart å måle den kraften som skal til for å flytte atomer.

Målet er å lage kretser som er tusenvis av ganger mindre enn de vi har i dag. Dit er det ennå langt frem, men forskerne mener at de nye resultatene kan være starten på denne utviklingen.

— Vi tror at dette kan bli en teknologi som kan overta når vi ikke klarer å skalere silisiumkretser videre nedover med tradisjonelle metoder. Det som er helt sikkert er at vi aldri kan bygge halvlederkretser av enkeltatomer selv om vi kan bygge slike. Et enkelt silisiumatom har ingen halvlederegenskaper. Men litt større atomgrupper er målet. Her vi jobber laget de den første harddisken i 1956 derfor har studiet av magnetisk lagring vært viktig. Hvis vi ser på dagens disker er de magnetiske domenene på millioner av atomer. Kan vi bruke slik teknologi til å krympe domenene ned til fire, fem atomer vil vi kunne øke lagingstettheten helt ufattelig. Vi tror vi kan bygge slike lagringskretser av MRAM-typen innen ti år, men det vil ta lenger tid å bygge kretser til databehandling, sier Markus Ternes som leder denne forskningen hos IBM til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.