PRODUKSJON

Flying start for nytt firma

28. mai 2001 - 07:01

Det store gjennombruddet kom i vår gjennom en viktig kontrakt med Maritime Hydraulics.

Før jul i fjor kapret automatiseringsfirmaet en kontrakt på turbinkontroll-systemet til Kvitebjørn-plattformen. I mars i år kom bestillinger fra Maritime Hydraulics på operatørsystemer til boremodulene på oljeplattformene Grane og Valhall.

Etablerte konkurrerende firma

Origo Engineering ble startet i turbulensen som oppsto etter at det engelske selskapet Williams overtok Norfass på tampen av 1999. Fire av de ansatte hoppet av og ble med på å starte den konkurrerende bedriften.

– Williams var ute etter brann- og sikkerhetsdelen av Norfass, og viste ingen vilje til å satse på automatisering. Derfor valgte vi å starte et nytt firma, sier Tor Ove Bråthen, direktør i Origo Engineering.

Det siste oppdraget til Bråthen og hans kolleger Øystein Netland, Tomas Christensen og Vidar Pedersens for Norfass var å sluttføre en oppgradering av brann- og gassystemet på Hydro-plattformen Snorre. En av de første jobbene Origo Engineering hadde, var ekstraarbeid i forbindelse med den samme oppgraderingsjobben.

Sørlandssuget

Kristiansand-regionen er landets hovedarena for leverandører av boreutstyr til oljeindustrien, og området formelig suger til seg ordrer.

– Dagens offshoremarked gir mange oppdrag. I Kristiansand har vi industrilokomotivene Maritime Hydraulics og Hydralift, samt en rekke mindre leverandører av mekaniske og hydrauliske anlegg som trenger styresystem, sier Bråthen.

Origo Engineering utvikler og tilpasser operatørsystemet Cimplicity fra General Electric Fanuc Automation (GE) til forskjellige anvendelser. Firmaet tilbyr også komplette systempakker som inkluderer PLS-er fra GE eller det merket kunden spesifiserer. I tillegg bygger selskapet kontrollpaneler. Planen er å inkludere hele kjeden av automatiseringssystemer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

GE-utstyret kjøpes inn fra samarbeidspartneren EFA Elektro, som er norsk distributør. Origo Engineering er systemintegrator for EFA og gir teknisk assistanse til selskapets GE-kunder.

Et stort løft

Bråthen betegner kontrakten med Maritime Hydraulics (MH) som et stort gjennombrudd både for Origo Engineering og for operatørprogramvaren Cimplicity på det norske markedet. MH skal for første gang bygge anlegg hvor alle borekontrollsystemer er integrert i et system. Anleggene skal leveres til oljeplattformene Grane og Valhall.

Etter en stor test av flere forskjellige menneske-maskin-grensesnitt (HMI), valgte MH Origo Engineering som leverandør av operatørsystemet Cimplicity. Hovedårsakene er at systemet er objektorientert, har rask oppdateringstid av signaler, og at det har tjenerredundans – det vil si at en PC fungerer som reserve for den tjenermaskinen som er i drift. Når det oppstår feil på den aktive maskinen, overtar reserven oppgaven automatisk og uten driftsforstyrrelser.

På Grane skal det installeres 18 klienter som knyttes mot en redundant server, mens Valhall skal ha 25 klienter og en redundant server. Serverne skal kobles til underliggende programmerbare logiske styringer (PLS) fra Siemens.

På hver av plattformene er det 10.000-15.000 inngangs- og utgangssignaler som skal håndteres. Antall dynamiske punkter i Cimplicity er omlag 300.000 på hvert anlegg. Industristandarden Object Linking and Embedding (OLE) for Process Control (OPC) brukes som kommunikasjonsgrensesnitt mellom PLS-ene og det overordnede systemet.

Trygg framtid

Leveringsomfanget for Origo Engineering er Cimplicity server- og klientlisenser for om lag en million kroner. I tillegg kommer ett årsverk arbeid med å konfigurere anlegget. Dette arbeidet har en verdi av ytterligere en million kroner. Men viktigst av alt er at Origo Engineering trolig sikret store oppdrag for MH i flere år framover.

– Når Maritime Hydraulics nå har valgt en ny systemløsning, kommer løsningen til å brukes på alle nye borekontrollsystemer som selskapet bygger. I tillegg kommer gamle anlegg til å oppgraderes med det samme systemet etter hvert. Vi håper å få rammekontrakter med både Maritime Hydraulics, Dresser Rand og Norsk Hydro. Disse selskapene er svært gode referanser og langsiktige kunder som skal danne basis for vår videre vekst, sier markedssjef Øystein Netland.

Trenger fagfolk

Planen er firmaet skal vokse til en årlig omsetning på 30-40 millioner kroner i løpet av fem år. Staben skal være på 10-11 fast ansatte i løpet av 2001, og vokse til om lag 20 personer innen fem år. Men for tiden er kapasiteten Origo Engineerings største utfordring. Store oppdrag krever flere kompetente ingeniører, men bransjen konkurrerer beinhardt om de rette personene.

– Vi har behov for større kapasitet, men det er vanskelig å få tak i folk med erfaring fra bransjen nå for tiden. Derfor har vi inngått samarbeid med noen lokale bedrifter. I tillegg skal vi etablere samarbeid med dataselskap for å få inn den nødvendige datatekniske dybdekunnskapen. Målet er å etablere et industrielt IT-miljø i Kristiansand i løpet av et par år. Vi jobber med å få egnede lokaler i strandkanten, sier Bråthen.

Direktøren tror at bedrifter som vil være med i et slikt felleskap, vil kunne få et attraktivt arbeidsmiljø og drahjelp i forbindelse med rekruttering og oppdrag.

Avviser kritikk

Salgs- og markedsdirektør ved Norfass AS, Ole Magnus Storevik, tilbakeviser at Williams ikke viste vilje til å satse på automatisering. I dag er eierstrukturen endret: Williams eksisterer ikke lenger, men er delt opp i selskapene Kidde PLC og Chubb PLC. Norfass og de norske selskapene Siretech og Heien-Larssen er underlagt Kidde Offshore and Marine.

– Vi satser på olje- og gassmarkeder nasjonalt og internasjonalt. Det er en klar fordel å høre til Kidde, som er et stort konsern innen brannforebyggende produkter og systemer. Planen er å gå inn i markeder med vekstpotensial. Nylig fikk vi et stort prosjekt i Australia, og et tilsvarende er på gang i Korea, sier Storevik.

Norfass driver med engineering, salg og service på brannslukkesystemer – Fire Protection Systems (FPS), og kontroll- og varslingssystemer –Safety Automation Systems (SAS). Innen SAS er selskapet representant for GE Fanuc Automation. Selskapet er i ferd med å videreutvikle både SAS- og FPS-konseptene sammen med strategiske partnere i Norge og utlandet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.