PRODUKSJON

Flesker til med fiskefett

Ragna Kronstad
24. aug. 2005 - 08:00
Vis mer

Fiskefettpølse er bare ett av produktene Jostein Dalland ser for seg kan være et resultat av forskningen som foregår midt mellom sunnmørsalpene.

Natural mener at de sitter på teknologi og kunnskap som kan utkonkurrere tradisjonelle Omega 3- produkter. Hemmelighetene ligger i sjøen utenfor forskningssenteret.

Dalland er administrende direktør i bioteknologiselskapet Natural som produserer kosttilskudd og tilsetnigstoffer i mat og fôr. CLA som er en naturlig fettsyre, har frem til nå vært selskaptes hovedinntekstkilde.

Fett fra fisk

Ved forksningssenteret i det knøttlille Hovedbygda i Møre og Romsdal satses det nå sterkt på forksning innen marine fosfolipider (fettsyrer fra fisk).

Natural tror på et kjempemarked og de nye tilsetningstoffene kan utkonkurrere Omega 3 produktene vi har i dag.

Årsaken er at de lipidene (fettstoffene) som utvikles i Ørsta fungerer mer effektivt i menneskekropppen.

Selger lisenser

Prosessene for å fremstille stoffer som kan gjør pølsa sunnere enn tran er kompliserte, men foretningsideen til Natural er enkel.

– Vi jobber etter en lisensieringsmodell, sier Dalland.

Det betyr at Natural ikke produserer noe av det de forsket frem. Det tar de større matvare og helskostgigantene seg av.

Matvaregiganter som Cognis, BASF, Loders og PM betaler i dag allerede Natural millioner av kroner for å bruke Naturals patenterte teknologi.

– Vi er i en posisjon mellom forskningsmiljøene og produsentene. Vi må ha et tett nettverk mot universitetene og samtidig være kreative og innovative ovenfor matvareprodusentene, forklarer Dalland.

Fordel som liten

De store matvareprodusenente har egne forskningsavdelinger, men de er også avhengig av små selskaper som Natural for nyskapning.

– Som et lite selskap kan vi raskere komme opp med nye produkter.

I 2002 fikk Natural et pilotanlegg. Dette bidrar til at Natural kan gjennomføre produksjon i småskalaproduksjon.

– Det er en fordel fordi vi kan produsere selv til et mindre marked først, før de store produsenentene blir interessert, sier Dalland.

CLA i spansk melk

CLA var det første produktet til Natural. I begynnelsen produserte selskapet selv små mengder, men i dag har et tysk selskap tatt over produksjonen og Middelfart har distribusjonen hjemme i Norge. Men Norge utgjør bare to prosent av markedet.

Sist høst lanserte det spanske meieriet Linea melk tilsatt Tonalin. Tonalin er et merkevare feid av Natural for CLA tilsetningstoffer.

Slipper børsstøy

Natural har hovedkontor på Lysaker mens forskningssenteret ligger i Hovedbygda mellom Ørsta og Volda.

– Da kan forskerne forske i fred og unngå støyen fra Oslo Børs, sier Dalland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.