DATATELE

Fiber danker ut ADSL

Finn Halvorsen
28. nov. 2006 - 08:00

Slik oppsummerer administrerende direktør Asgeir Myhre i Teleplan det han ser i krystallkula for 2007.

Svakt fastnett

Han er også forholdsvis pessimistisk på fastnettets vegne.

- Vi tror egentlig at fastnettet snart er historie. Det finnes knapt nye private husholdninger som tegner fastlinjeabonnement. Folk går direkte over på mobil. Riktignok foregår det en betydelig oppgradering og modernisering av nettet, og IP-telefoni vil nok fortsatt være en billig og grei løsning for mange. Men det blir svært lave marginer i dette markedet, sier Myhre.

ADSL snart historie

Det har vært etskikkelig løft i bredbåndsutbyggingen i inneværende år.

- Denne utviklingen vil fortsette. Men utviklingen går i retning av stadig større båndbredder, så bredt bredbånd at både radioteknologi og ADSL kommer til kort. Dermed blir Telenors kobbernett utsatt for ytterligere utfordringer. Etter utfasing av ISDN, har kobbernettet fått en forlenget levetid gjennom massive kampanjer og salg av ADSL-abonnement. Ved diverse oppgraderinger som ADSL2+ og VHDSL, henger kobberkablene med i båndbredderacet en stund.

- Vi ser likevel en klar tendens til at markedet mener dette ikke er nok. Dermed er det plutselig blitt attraktivt å legge fiber inn til hvert enkelt av oss i tettbygde strøk. Denne utviklingen vil få fornyet fart i året som kommer, sier Myhre.

Full flora av tjenester

Det andre hovedtrekket i Myhres krystallkule er utvikling av nye mobiltjenester, både for privatmarkedet og bedriftsmarkedet. På sistnevnte felt er Myhres eget selskap også aktivt med.

- Betyr det at gjennombruddet for 3G kommer neste år?

- Jeg tror ikke vi kommer til å se noe stort hopp i 3G-bruken. Vi ser først at GSM-nettet utnyttes bedre ved nye EDGE-versjoner. Deretter kommer 3G og HSDPA. Men utviklingen vil være mer preget av en migrasjon enn av revolusjon hva mobil båndbredde angår, sier Myhre.

3G ingen GSM

Dermed kan han godt forstå de som mener 3G har vært en flopp, i alle fall dersom forventningene var at 3G-utviklingen skulle ta av på samme måte som når GSM i sin tid ble introdusert.

Den gang utviklet mobiltelefoni seg fra en sjelden forekommende funksjonærdings til allemannseie i løpet av noen ganske få år.

I tillegg kommer det faktum at 3G-utbyggingen har vært svært kostbar for operatørene. Det er store summer som skal forrentes, selv om de norske operatørene ble forskånet for lisensbeløp i milliardklassen.

Enkle krav

Likevel gir Myhre uttrykk for en viss overraskelse over at det ikke var noen interesse for den nylig utlyste 3G-lisensen.

- Jeg hadde egentlig trodd at noen av de nye operatørene ville gått sammen om lisensen. Konsesjonskravene ved denne utlysingen var betydelig enklere å oppfylle, og man kunne kommet unna med en begrenset investering, sier han.

Ingen WLAN-eksplosjon

Myhre ser heller ingen forestående revolusjon innen mobil WLAN-bruk i forbindelse med mobiltelefoner.

- Det skal noe til å ta igjen det veletablerte roamingavtalesystemet GSM-operatørene har fått. I dag kan man i prinsippet ta med seg sin GSM-telefon nesten hvor som helst i verden og forvente at det er dekning - i hvert fall i større byer. Dette ville jeg ikke våget med en telefon med kun WLAN og VoIP. Men det finnes selvsagt nisjer i dette markedet. Det blir spennende å følge nye norske operatører, som for eksempel Hello, i året som kommer. Men utviklingen vil i stor grad være prisgitt tilgang på egnede terminaler. Det må være et utvalg mobiltelefoner med WLAN tilgjengelige i markedet, sier Myhre.

Nye aktører på infrastruktur

Myhre venter også i spenning på hvilke posisjoner de nye aktørene som dukker opp vil kunne klare å innta. Hello er nevnt. Network Norway bygger eget nett. ICE er meget aktive i markedsføringen av sitt nye mobile nett basert på NMT-standarden.

- Dersom ICE skal lykkes tror jeg de må finne egne nisjer i forhold til Telenor og Netcom. Jeg tror ikke deres argumenter om bedre båndbredde og dekning vil føre frem. Båndbreddeargumentet må kobles til spesielle avanserte tjenester som markedet tenner på. De må en mer kompleks forretningsmodell enn å gå i strupen på de to etablerte mobiloperatørene på mobilt bredbånd, sier han.

- Få ut finger'n

Infrastrukturmarkedet vil også komme til å merke Bredbåndsalliansens kapitalinnsprøyting på 625 millioner kroner i BaneTele.

- Men de må få ut fingeren. Lite har skjedd så langt, sier Myhre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.