MOBIL

Fem grunner til å ikke velge dual core

Leter du etter en unnskyldning for å IKKE kjøpe Samsung Galaxy SII? Her er fem.

3. aug. 2011 - 12:32

I går kjørte vi ut fem gode grunner til å velge en av de stadig flere mobilene med to prosessorer, og i dag tenkte vi å se saken fra motsatt side.

Derfor presenterer vi herved:

Fem grunner til å IKKE velge dual core

1. Det er ikke nødvendig

Dobbeltkjernetelefonene har både rå grafikkbrikker, mye arbeidsminne og massiv kraft under dekslene. Men de er samtidig litt forut for sin tid. 

For halve gleden med en Android-telefon (som alle dobbeltkjernemodellene er) er muligheten til å laste ned apps som gir mobilen din ekstra funksjonalitet.

Utviklerne som skriver denne programvaren er selvsagt interessert i å lage apps som kan kjøres på flest mulig modeller, for å nå ut til en størst mulig målgruppe.

De aller fleste apps du finner på Android Market i dag og i overskuelig fremtid er derfor laget for å bruke én tråd, ikke to, mot prosessoren. At spillene også har lite krevende grafikk gjør at de kjører helt knirkefritt på en 1 GHz-telefon med svakere grafikkbrikke enn de kvasseste telefonene på markedet.



HTC Desire S har mer enn nok kraft til å kjøre det du trenger.

Om du for eksempel skal spille et av disse ti spillene vil du merke liten eller ingen forskjell på Sony Ericsson Xperia Arc, som kjører på én kjerne, og LG Optimus 2X som kjører doble prosessorer og Geforce-grafikk. Om noe så blir spilleopplevelsen bedre på Arc-en, da den har større skjerm.

Vel så viktig er det at Android-plattformen ikke er optimisert for doble kjerner, men det forventes at full støtte for flere prosessorer vil være på plass i den neste store versjonen av operativsystemet.

2. De går fortere tom for strøm

Joda, det stemmer at en dobbeltkjernetelefon i teorien skal bruke mindre strøm enn en enkeltkjernetelefon. Årsaken til dette er enkelt og greit at det krever mindre energi å drive to prosessorer på halv hastighet, enn én prosessor på full hastighet.

Dette kan du forresten lese mer om her.

I praksis er det annerledes, og er her vi tilbake til det første punktet i denne artikkelen. Så lenge operativsystemet ikke gir beskjed til prosessoren om å dele arbeidsoppgavene, vil du ikke spare noe strøm på to kjerner.

Og dersom du skulle finne på å laste ned et av spillene som er utviklet spesielt for dobbeltkjernetelefoner skal du ha i bakhodet at disse er laget for å imponere fletta av deg, og presser både prosessor og grafikkort maksimalt.



Dette ser tøft ut, men si snakkes til batteriet.

Vi har brukt dobbeltkjernetelefoner kontinuerlig siden februar, og opplever at de i beste fall holder like lenge som en vanlig enkeltkjernetelefon. Særlig når vi surfer mye (som for all del er ett av de sterkeste argumentene for å kjøpe dual core), merker vi at batteriet tømmes kjapt.

Vi tar fremdeles produsentene på ordet når de sier at flere kjerner er strømsparende, og regner med at situasjonen vill endre seg på sikt.  Men per i dag er altså strømstyringen langt fra optimal.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

3. Du kan få bedre enkeltfunksjoner i andre telefoner

At en telefon er markedets mest avanserte betyr slett ikke at den er best på alt.

Av dobbeltkjernetelefonene er det for eksempel kun Galaxy SII som kan konkurrere med kameraene du finner i Sony Ericsson Xperia Arc, Xperia Neo og Nokia N8.



Sony Ericsson Xperia Arc gruser de fleste dual core-modellene på kamerakvalitet.

Er kameraet viktigere enn alt kan du altså komme mye billigere ut ved å gå for en mindre avansert modell der mye vekt er lagt på foto. Er det batteritid som er det viktigste kan en Nokia E6 være det beste valget.

Her gjelder altså den gode, gamle regelen om å vite hvilke funksjoner du bryr deg mest om før du kjøper, og ikke se deg blind på spesifikasjonene som dras frem i reklamekampanjer.

4. De koster mye

De mest avanserte telefonene er selvsagt dyrere enn "vanlige" telefoner.

Et hederlig unntak er LGs Optimus 2X, som kan konkurrere prismessig med lavere spesifiserte telefoner. Den hadde faktisk forholdsvis lav pris allerede da den ble lansert, til tross for at den var den første telefonen på markedet med to prosessorer.

5. Det kommer flere

Det er knapt et halvt år siden den første dobbeltkjernetelefonen dukket opp på markedet, og i dag har du fire forskjellige å velge mellom her til lands.

Det som er helt sikkert, er at det vil komme flere, og kraftigere telefoner med tiden. Det går for eksempel rykter om at Sony Ericsson har et skikkelig beist på arbeidsbenken, Xperia Duo.

Nå skal vi selvsagt ikke oppfordre folk til å vente med å ta i bruk ny teknologi - med den utviklingen ting går i i dag ville du endte med å vente i evigheter. Men dersom du er en av dem som kjøper ny mobil hvert fjerde år, kan du like gjerne vente til etter jul og se om du ikke har et litt større utvalg å boltre deg i.

En åpenbar fordel med å vente til flere telefoner er på markedet er at både operativsystemer og apps etterhvert vil greie å utnytte det fulle potensialet i flere kjerner.

LES OGSÅ:

Fem grunner til å velge dual core

Billig eller dyr smarttelefon?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.