NYHETER_BYGG

Fare for kloakk i drikkevann

Espen Leirset
3. feb. 2006 - 07:43

Rapporten fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ( DSB ) bemerker at avløpsledninger og vannledninger oftest ligger i samme grøfter, og advarer mot at dette kan føre til innsug av avløpsvann i vannledningene.

Bakgrunnen er store lekkasjer fra norske vannledninger.



45 prosent lekker

Problemet er at vannledningene har en utskiftningstakt på infrastruktur tilsvarende 181,5 år, til tross for at de fleste rør har en teknisk levetid på 50 til 100 år.

Rapporten forteller videre at det er gjort beregninger som viser at det norske vannforsyningssystemet har en gjennomsnittlig lekkasjeprosent på hele 45. Til sammenligning har Danmark kun har sju prosent lekkasjer.

«Fordi vann og avløp er lagt i samme grøfter kan dette potensielt føre innsug av avløpsvann i vannledningene.» heter det i rapporten. Videre bemerkes det at dårlig vedlikehold og lite utskifting av vannledningene gjør leveringssikkerheten av vann mer sårbar.



Vanskelig å oppdage

«Forurensninger som har trengt inn i ledningsnettet, er vanskelige å oppdage. Et «støtinnslipp» vil kunne bli ført konsentrert gjennom store deler av ledningsnettet, og vil sannsynligvis ikke bli oppdaget ved analyse. Abonnentene vil tidligst kunne merke at drikkevannet er forurenset av kloakk når konsentrasjonen er over 1 prosent. Kloakkvannet utgjør stor smittefare lenge før konsentrasjonen når dette nivået.» skriver DSB.

Fagfolk Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med omtaler det som «forferdelig og totalt uakseptabelt» dersom man får innsig av kloakk i drikkevannet. De bemerker at de fleste vannledninger har et trykk tilsvarende en vannsøyle på minst 15 meter, og at det skal en stor lekkasje til for å skape innsug i ledningsnettet.



Økt risiko

«Selv om det i dag ikke finnes noen samlet oversikt over hva aldring av vannledningsnettet representerer av risiko, kan det med stor grad av sannsynlighet forventes en økt risiko for ledningsbrudd på bakgrunn av den lave utskiftningstakten vi i dag registrerer.» skriver direktoratet.

Selv om vannet renses, er ikke dette en god nok garanti for å unngå smittefare via drikkevannet, påpeker DSB. De mener oppgradering av ledningsnettet er å velge gode nok tekniske løsninger.

Les DSB-rapporten her. (PDF til nedlasting.)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.