OLJE OG GASS

Får starte prøvedrift i canadisk oljesand

MYE TUNGOLJE: Alberta har store forekomster av oljesand. NAOSCs lisenser ligger i Athabasca-regionen.
MYE TUNGOLJE: Alberta har store forekomster av oljesand. NAOSCs lisenser ligger i Athabasca-regionen. Bilde: Wikimedia Commons
22. aug. 2007 - 08:45

Det heleide Statoil-selskapet North American Oil Sands Corporation (NAOSC) har fått godkjenning av Canadas myndigheter til å starte tidligproduksjon i demonstrasjonsprosjektet Leismer, opplyste Statoil i en pressemelding tirsdag.

Oppstart i 2009

NAOSC er operatør for oljesandlisenser i et 1.110 kvadratkilometer stort område i provinsen Alberta, nordøst for Edmonton. Leismer er et demonstrasjonsprosjekt, og er det første som blir utviklet i NAOSCs portefølje. Produksjonen ventes å starte i slutten av 2009 eller begynnelsen av 2010.

Statoil kjøpte tidligere i år NAOSC for 2 milliarder amerikanske dollar, eller om lag 12 milliarder kroner.

Miljøkritikk

Det norske oljekonsernet har fått kjeft fra miljøvernere for sitt inntog i canadisk oljeindustri.

– Dette er den aller mest grisete av fossile energiressurser, det krever enormt med energi å utvinne oljesand, sa assisterende generalsekretær Dag Tor Seierstad i WWF til NTB tidligere i sommer.

Han mener staten som største eier i Statoil må sørge for at utvinningen skjer på en klimanøytral måte.

– I det ene øyeblikket skryter regjeringen av klimameldingen sin, men i neste øyeblikk skal Statoil i gang med dette klimafiendtlige prosjektet. De må klare å se ting i sammenheng, sa Seierstad.

Statoils mål er at NAOSCs produksjon skal være oppe i 200.000 fat per dag i løpet av en tiårsperiode.

Ifølge beregninger fra miljøorganisasjonen Zero vil prosjektet gi årlige utslipp av 7,3 millioner tonn CO2. Det er mer enn hva den samlede bilparken av norske person- og varebiler sto for i 2005. Zero krevde tidligere i sommer at Statoil sørger for full CO2-fangst fra første stund i Canada.

Ingen lovnader

– Statoil har hele tiden gjort det klart at vi vil anvende den beste teknologien for å utvikle gode løsninger, men det er for tidlig å gå inn på konkrete løsninger, sa informasjonssjef Rannveig S. Stangeland til NTB i slutten av juni.

Hun sier satsing på å utvinne tungolje er viktig for selskapet framover.

– Tungolje er en stadig viktigere del av den totale globale oljeforsyningen. Selv om det utgjør en liten andel i dag, er det viktig for Statoil å ha en posisjon i dette markedet, sa hun. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.