ARKIVNYHETER

Fagstrid om el-streik

UENIGE: El- og IT-forbundet er uenige med Industri Energi, som streiker i dag. El- og IT-forbundet mener Industri Energi undergraver Stortingets vedtak om offentlig eierskap i kraftforsyningen.
UENIGE: El- og IT-forbundet er uenige med Industri Energi, som streiker i dag. El- og IT-forbundet mener Industri Energi undergraver Stortingets vedtak om offentlig eierskap i kraftforsyningen. Bilde: Industri Energi
Kjetil Malkenes Hovland
3. juni 2009 - 08:27

Det er strid mellom fagforeningene om dagens streik.

Industri Energi streiker i to timer onsdag for å få et bedre industrikraftregime, og ønsker at industrien skal kunne leie kraftverk i 30 år. Regjeringen foreslår 15 år.

El- og IT-forbundet støtter ikke streiken.

– Skyldes finanskrisen

”Trusselen mot arbeidsplassene i kraftkrevende industri kommer som følge av etterspørselssvikt som følge av en økonomisk krise, ikke prisen på kraft eller manglende kraftkontrakter,” skrev forbundet i en pressemelding denne uken.

KRITISERER: Industri Energi får ingen støtte fra Hans O. Felix og El- og IT-forbundet under dagens streik. Kai Jacobsen, LO Media
– De setter hele eierskapet til vannkraften i fare, sier Hans O. Felix i El- og IT-forbundet til NRK.

– Man krever her at industrien skal ha en eksklusiv rett til å leie kraftverkene, og at de skal kunne leie i 30 år. Begge deler er vanskelige i forhold til ESA, sier Felix.

Reagerer

Forbundsleder Leif Sande reagerer på at en annen forening går til angrep på den måten.

– Jeg synes det er utidig av El- og IT å gå ut samme dag som vi har streik og kommer med en motaksjon. Folk er redde for arbeidsplassene sine, sier Sande.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han mener noe må gjøres for å redde industrien.

– Alle kraftkontraktene er ute innen 2020, og vi ser at mange bedrifter flytter ut av landet fordi forholdene i Norge ikke er gode nok, sier Sande.

– Undergraver Stortinget

Men El- og IT-forbundet mener Industri Energi er på ville veier.

Streikeplakat 3. juni 2009 - Industri Energi (55.000 medlemmer) streiker ved en rekke industristeder i Norge for å protestere på manglende langsiktige kraftavtaler.
Men El- og IT-forbundet mener Industri Energi er på ville veier. STREIK: Dette er streikeplakaten til Industri Energi, som streiker i dag. Industri Energi

”Industri Energis krav til regjeringen om en eksklusiv rett for kraftkrevende industri til å leie inn kraftverk for inntil 30 år, vil undergrave Stortingets vedtak om offentlig eierskap i kraftforsyningen,” heter det i El- og IT-forbundets pressemelding.

– Regjeringen gjør mye

Regjeringen la nylig fram seks punkter for et nytt industrikraftregime, og det burde være godt nok for industrien, mener Olje- og Energidepartementet.

– Disse seks punktene som regjeringen har kommet med, er fulle av innhold, sier politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet Jarand Felland til NRK.

– Her er det en del krefter som ikke ønsker utleie i det hele tatt. Regjeringen kom med 15 år, som er en balansert løsning, sier Felland.

Jobber med mer

Han sier at regjeringen har planer om å komme med mer. I det siste har man arbeidet med en løsning etter fransk modell.

– Når det gjelder konsortiemodellen og garantiordning pågår det drøftinger og forhandlinger, sier Felland.

Industri Energi er ikke fornøyd med regjeringens seks punkter (se nederst i artikkelen).

– Hva nytte har arbeiderne av at de mister kraftverkene sine? Enova, sier du? Men ingen vil bruke Enova-penger på å modernisere en bedrift som går over ende likevel. Dette er bare overskrifter, sier Sande.

– Mulig også i dag

El- og IT-forbundet mener det er fullt mulig å inngå langsiktige kraftkontrakter for industrien også i dag.

– Flere bedrifter har kontrakter til 2020 og 2030. Boliden fikk en kontrakt i oktober i fjor som går til 2030, og ordføreren i Odda sa at dette var noe av det største som har skjedd i Odda. Denne bedriften er også i streik i dag, men jeg ser ikke at de var imot denne avtalen, sa Hans O. Felix i Politisk kvarter i P2 onsdag morgen.

– Norge produserer rimeligere kraft enn noe annet sted i verden, og da må både folk og industrien kunne få billig strøm, sier Sande.

– Det får de også, sier Felix.

Streiker fortsatt

Industri Energi-lederen har ingen planer om å droppe streiken.

– Jeg tror vi oppnår mer ved å streike enn ved å ikke gjøre noe, sier Sande.

Regjeringens seks punkter

Regjeringens seks punkter for et nytt industrikraftregime ble lagt fram i mars:

1. Langsiktige, forutsigbare kraftavtaler med industrien. Statkraft forhandler om flere slike avtaler.

2. Hjemfall, men ikke foregrepet. Regjeringen vil at kraft som skal tilfalle staten fremdeles skal hjemfalles industrien i en såkalt omgjøringsadgang. Industrien gjør dette ved å lage egne selskap som sikrer seg langsiktige kraftavtaler.

3. Utleieordninger på kraft på 15 år.

4. Har økt midlene til Enova som støtter ny og miljøvennlig kraftutvinning.

5. Skaffe til veie mer kraft, blant annet fra Mongstad utbyggingen og i Sauda, småkraftverk og vindkraft.

6. Regjeringen går for en etablering av et innkjøpskonsortium basert på den franske løsningen. Staten vil gi tilskudd til et slikt innkjøpsselskap.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.