KRAFT

Få ditt eget vannkraftverk

Jannicke Nilsen
4. okt. 2007 - 13:10

Den norsk-tyske bedriften Smartkraft har utviklet og søkt patent på et mikrokraftverk som kan senkes ned på bunnen av et strømmende vannløp.

Det er nok til å forsyne rundt fem bolighus med strøm.

Vannkraft uten fall

- Ideen bak oppfinnelsen er å lage vannkraft på steder hvor det ikke har vært lønnsomt å gjøre det tidligere; steder hvor det ikke er nevneverdig fall, men som har rimelig stor vannmengde, sier ingeniør og designkonstruktør Knut Nilssen i Smartkraft.

Det lille vannkraftverket består av et rør som er åpent i begge ender, så vannet kan strømme igjennom.

Inne i røret er det festet et visst antal blader i spiralform som drives rundt av vannet som strømmer igjennom røret.

Avhengig av vannhastighet og mengde, kan bladene dreie rundt 200-300 ganger per minutt og produsere opp mot 50 kW strøm, nok til fem hus.

Synes og høres ikke

- Hvis vi skal sammenligne det med noe, tror jeg det nærmeste vi kommer er et tidevannskraftverk, sier Nilssen.

Den enkleste monteringen er å senke hele vannkraftverket ned i en elv, mens det fortøyes til for eksempel to pantonger på overflaten. Slik vil ikke vannkraftverket synes eller høres, eller medføre store inngrep i naturen.

Prototypen er relativt stor, seks meter lang og en meter i diameter. I første omgang tror Smartkraft at det største markedet vil være blant virksomheter og kommuner, som et supplement til eksisterende strømproduksjon.

Privatmarkedet

Smartkraft ser imidlertid for seg at de på sikt vil lage en mindre versjon som kan få plass i bekken ved hytta, og dermed ta opp kampen om med solpanelprodusentene om strømforsyning til hyttenorge.

- En av fordelene med mikrovannkraftverk er at dette, i motsetning til solpanel, produserer strøm hele døgnet, sier Nilssen, som også ser for seg at U-land kan få nytte av oppfinnelsen.

Smartkraft har også planer om å utvikle en enda mindre enhet, som man kan lade 12 volts batteri med, også med tanke på hyttemarkedet.

Ett år

Kraftverket går under navnet "Hamman-turbine". Den tyske delen av Smartkraft har patentrettighetene, mens den norske delen utvikler produkter og vil stå for salget til det nordiske markedet.

- Industriversjonen ligger et stykke fram i tid, men innen ett år tror jeg vi skal ha den første modellen klar, sier Nilssen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.