BYGG

– Evakuering kan bli dødsfelle

Joachim Seehusen
9. sep. 2009 - 21:56

Folk som går ut i røykfylte rømmingsveier fordi de er opplært til å komme seg ut, utsetter seg for stor fare, og mange mister livet. Det kan være bedre å bli igjen i egen leilighet ved brann i en nyere boligblokk av betong, skriver sivilingeniør Eivind Løken i en kronikk i Teknisk Ukeblad.

Kronikken er basert på Løkens masteroppgave på NTNU denne våren med DSB og Multiconsult som veiledere.

Feil strategi

Han tar til orde for å endre hovedstrategien for brannsikkerhet i Norge, der simultan evakuering er viktig. Han reiser også spørsmålet om det er nødvendig med to trappeganger for rømning eller om sprinkling av korridorer er et riktig tiltak.

– Statistikk viser at det er tryggere å oppholde seg i leilighetene. Faren for å omkomme er større om man bruker rømningsveiene. Om man sprinkler leilighetene blir sikkerheten der enda større, sier Løken.

Alarmanlegg

Han får ikke støtte hverken hos Norsk Brannvernforening eller hos Sintef.

Under storbrannen på Caledonien Hotel i Kristiansand natt til 5. september 1986 omkom 14 mennesker. Mange omkom under rømning.

– Det er riktig, men det var alvorlige feilkonstruksjoner på Caledonien som førte til at rømningsveiene ble ødelagt, Vi må kunne forutsette at bygningene er korrekt utført, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk Brannvernforening.

Fortsatt evakuering

Han står fast på at strategien om simultan evakuering er den beste.

– Hvis brannen blir stor og innesperrede folk må evakueres av brannvesenet, tar det veldig mye ressurser. Det er et eksempel fra Finland der slukkingen ble utsatt en hel time fordi brannvesenet var opptatt med å få ut folk.

Kalheim mener det eneste riktige er å satse på alarmanlegg av god kvalitet som varsler tidlig, og som kun varsler når det faktisk brenner.

To trapperom

– I våre rapporter foreslår vi at alle skal ut, og vi foreslår også to trapperom der det ene vil være røykfritt, sier seniorforsker Bodil Aamnes Mostue i Sintef.

Hun peker på de over 70 år er betydelig overrepresentert blant de som omkommer i boligbranner.

– Vi synes det er for stor forskjell mellom de som er funksjonsfriske og de som ikke er det. Da er sprinkling i leiligheten et godt tiltak for de som må bruke lenger tid på å komme seg ut, sier Mostue.

Hun legger til at det er for mange usikkerhetsmomenter ved å bli i leiligheten når det oppstår brann.

– Det kan være konstruksjonsfeil i bygningen, det kan ha med materialvalg å gjøre og hvor raskt brannvesenet kommer til stedet.

– Men vår hovedanbefaling er å satse på evakuering, fastslår Moestue.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.