BYGG

Etterlyser bedre veier

Truls Tunmo
22. jan. 2009 - 14:21

Det mener Sverre Sundfær, avdelingsleder for areal- og samferdsel i konsulentselskapet Rambøl.

– Det er ikke bare etterslep, det er forfall på veiene. Og det vil koste 130 milliarder bare å rette opp dette forfallet, sa Sverre Sundfær under konferansen RIF 113 – Prosjektene Norge trenger.

Les også: Slik vil RIF redde Norge

Politikerproblem

– Hvordan skal forfallet på 130 milliarder bli rettet opp når regjeringen bare har satt av 16 milliarder til vei?

– Ja, problemet er at det ikke blir satset nok på drift og vedlikehold. Politikerne greier rett og slett ikke å forholde seg til det. Det er behov for å lage en ny rapport som gjør at vi kan bygge en veistandard som ikke er i tråd med håndbøkene for nye veiprosjekter, men som er god nok til det eksisterende veinettet. Da tror jeg vi kan få en akseptabel veistandard for mindre penger. Det vil øke trafikksikkerheten og framkommeligheten og gi bedre miljø, sa Sundfær til Teknisk Ukeblad.



Ødelegger bilene

Han mener at veiene mange steder har så dårlig standard at de ødelegger bilene.

– Ja, det er ingen tvil om at bilene tar skade av en stor del av veiene. Det gjelder for eksempel forstillingskomponenter, sa Sundfær.



Oslo – Trondheim

Samtidig mener Sundfær at det burde bygges motor vei på hele strekningen fra Oslo til Trondheim.

– Det ville ha hjulpet svært mye, både for trafikksikkerheten og miljøet. I tillegg til å bygge ut jernbanenettet. Gjennomsnittshastigheten vil ha økt til rundt 100 km/t, men likevel ville det vært positive miljøeffekter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.