ENERGI

Ett tonn kvikksølv i havet?

22. nov. 2000 - 18:18

– Hvis det er tilfelle, er det veldig uheldig, sier overingeniør ved Statens Forurensingstilsyn (SFT), Morten Helle. SFT vet ikke hva som har skjedd med batteriene fra denne tiden.

Kystverket har heller ingen oversikt over hva som skjedde med de brukte batteriene som tilsynsmennene byttet. Fra slutten av syttitalet har Kystverkets egne folk byttet batteriene, ifølge Jan Erik Hagen, sjef ved Kystverkets 2. distrikt i Haugesund.

Enorme mengder

Det finnes 4200 fyrlykter i Norge. Batteriene som tidligere ble brukt er sink/luftbatteri av type AD 308 og AD 318. I 1988 var lyktenes samlede årlige batteriforbruk på 2850 celler, med en totalvekt på 26,9 tonn.

Cellene inneholdt til sammen 43 kg kvikksølv. Siden praksisen med at tilsynsmennene selv sto for batteribyttene eksisterte i minst 20-30 år, kan det ha blitt kastet langt over ett tonn kvikksølv i sjøen.

Ikke systematisk

– Jeg kan ikke tenke meg at det har foregått en systematisk dumping, eller at Kystverkets egne folk har dumpet batterier, sier kystdistriktssjef Hagen til tekblad.no. Men han utelukker ikke at det finnes flere batterier på sjøbunnen langs norskekysten enn de som til nå er funnet.

Hagen kjenner bare til ett tilfelle i sitt eget distrikt hvor batterier ble funnet i sjøen for noen år siden.

– Disse fjernet vi straks, forteller han.

Nå skal Kystverket ta saken opp med Kystdirektoratet, for å avgjøre om det er nødvendig med underøkelser eller andre tiltak.

–Miljøgiften kvikksølv er veldig mobil. Den vil etter hvert spre seg vidt i sjøen og i atmosfæren, sier Morten Helle.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.