KRAFT

– Et stort tre har falt, men da vokser de små trærne fortere

Vindkraftbransjen tror på utbygging i Norge, selv om Statkraft har stoppet.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
9. juni 2015 - 10:49

Statkrafts skrinlegging av Fosen-prosjektet og kunngjøring av at de ikke vil satse mer på vindkraft i Norden kom som et sjokk selv på erfarne folk i vindkraftbransjen.

I går var Statkrafts konserndirektør for vindkraft, Jon G. Brandsar, hasteinnkalt til Norges vassdrags- og energidirektorats årlige vindkraftkonferanse, i Drammen, for å forklare Statkrafts avgjørelse.

Da teknikken sviktet før NVE-sjef Per Sanderuds åpningsinnlegg, og gjorde powerpointpresentasjonen hans umulig å gjennomføre, gikk Brandsar like godt på podiet for å få det unnagjort.

Les også: Statkraft dropper vindkraft i Midt-Norge

Ville ikke komme

– Jeg hadde egentlig ikke noe ønske om å komme hit i dag, og det har jeg fortsatt ikke, sa han, til spredt latter fra tilhørerne fra vindkraftbransjen.

Men Brandsar ga ingen grundigere begrunnelse for avgjørelsen enn han ga torsdag. Både under og etter foredraget var det umulig å få ut konkrete tall som underbygget avgjørelsen, for eksempel hvilket avkastningskrav selskapet hadde lagt til grunn i avgjørelsen.

Han gjentok isteden at fallet i prisforventningene var større enn selskapet tidligere hadde antatt.

Les også: Statkraft var lovet 10 milliarder - nå vurderer staten å trekke pengene

Går det likar no?

Et av selskapene som ble rammet av avgjørelsen, var Sarepta Energi, eid med en halvpart hver av Trønderenergi og Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk. Selskapets daglige leder Alexandra Bech Gjørv holdt på konferansen et foredrag med tittelen «Det går likar no (?)», og hun understreket at hun var glad for at hun hadde tatt med spørsmålstegnet.

– Vi hadde ingen «likar no-dag» på torsdag, da vi fikk beskjed om at det ikke kom noe nett på Fosen. Det var en krevende dag, sa hun.

Avgjørelsen gjør nemlig at de ikke får bygget «gratis» sentralnettlinje til Sørmarkfjellet vindkraftverk i Osen og Flatanger kommune (150 MW, 465 GWh/år).

Heller ikke Sareptas vindkraftverk på Harbaksfjellet i Åfjord kommune (90,75 MW, 313 GWh) vil få sentralnett.

Les også: – Nå er det opp til alle oss andre å vise at det er mulig å bygge vindparker i Norge

Rykker fram i «køen»

Likevel understreket Gjørv at når prosjekter trekkes, rykker andre framover i køen, siden målet i elsertifikatmarkedet er gitt. Ifølge den gjeldende loven skal det bygges 26,4 TWh sertifikatkraft i Norge og Sverige innen 2020, men målet blir sannsynligvis hevet til 28,4 TWh.

– Vi mister i hvert fall ikke motet, sa hun.

– Hva vil dere gjøre med de to prosjektene nå?

– Hvis ikke linjen til Fosen kommer, må vi tilbake til tegnebrettet og se om vi kan finne en annen løsning og om det er mulig å knytte seg til en egen regionalnettløsning, utdypet Gjørv overfor Teknisk Ukeblad.

Hun ønsker ikke å forskuttere noen investeringsbeslutning.

– Men det er klart at beslutningen Statkraft har tatt påvirker hele markedet. Det må vi bruke litt tid på å forstå, sier hun.

– Hvordan oppfatter du stemningen på konferansen?

– Noen ser på Statkrafts avgjørelse med stor bekymring, mens andre ser på det som en veldig bra oppklaring, at det er bra for elsertifikatprisen. Så reaksjonene er veldig ulike, sier hun.

Les også: Vindkraft produserte mer energi enn kjernekraft

Ut av Statkraft-skyggen

Administrerende direktør Øyvind Isachsen i Norsk vindkraftforening (Norwea) beskriver Statkrafts innkasting av vindkrafthåndkledet slik:

– Et stort tre har falt i skogen, men så vokser det opp andre trær fortere når det store treet er borte.

– Kommer det mer vindkraft i Norge?

– Ja, garantert. Men mange, mindre prosjekter, slik man har sett i svensk vindkraft. Det er mye tryggere å spre troppene sine utover hele landet, der det er nett og gode vindressurser.

– Men oppfatter du at det er det som er stemningen i bransjen?

– Nei, jeg tror stemningen i bransjen er «o, store Statkraft, hvorfor forsvant du».

Les også: Slik kan supermaterialet bedre effektiviteten i dampturbiner

Svensk forbilde

– Er det lavere avkastningskrav og mer risikovillighet i de andre selskapene?

– Det er jo slik vindkraften i Sverige har blitt bygget. Det er ikke Vattenfall som har bygget de store parkene i Sverige, men andre, ofte små aktører, sier Isachsen.

Han forteller at mange av vindkraftaktørene sier at nå som de er kvitt Statkraft blir det færre om beinet, siden sertifikatmålet nå altså må oppfylles av at andre parker bygges ut.

Isachsen bedyrer imidlertid at han ikke vil kjefte på Statkraft.

– Hvis de ikke klarer å bygge parker som får økonomi som tilfredsstiller deres avkastningskrav, så gjør de ikke det, og da finnes det andre som kan bygge, sier han.

Les også: Lagrer 2 MWh elektrisk kraft uten batterier eller kondensatorer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.